Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Dacă doriţi să produceţi răsaduri

Ce-i drept, nu este prea simplu, dar nici atât de complicat pentru un om care cultivă legume în gospodărie. Acum, când nu prea sunt alte treburi de făcut, din câteva scânduri mai groase se poate înjgheba aşa-numitele tocuri acoperite de rame care vor fi aşezate deasupra patului de biocombustibil.

Principalul generator biologic de căldură al patului de combustibil este bălegarul nefermentat de taurine, în amestec cu cel uscat, dar mai ales cel de cabaline. În compoziţie poate intra şi resturile vegetale de la culturile agricole, care prin fragmentare participă la constituirea amestecurilor fermentative împreună cu celelalte categorii de bălegar. Deasupra patului de biocombustibil se aşează mraniţa, care în amestec cu turbă, pământ de ţelină şi nisip reprezintă stratul ideal pentru germinarea seminţelor. Pentru a asigura căldura necesară dezvoltării răsadului, patul de biocombustibil trebuie să aibă o grosime de cel puţin 400 mm, iar lăţimea tocurilor să depăşească 35 cm.

Tehnologia de cultivare

Producerea răsadurilor reprezintă o secvenţă tehnologică de scurtă durată, dar ale cărei implicaţii sunt determinate şi în multe cazuri reprezintă un factor limitativ al precocităţii cantităţii şi calităţii producţiei sau chiar al reuşitei culturii. Producerea răsadurilor comportă o succesiune de etape obligatorii, care însumate dau fluxul tehnologic al acestei activităţi, derulate astfel:

a. Stabilirea necesarului de răsaduri în funcţie de suprafaţa ce urmează a fi cultivată şi densitatea culturii pentru tipul de exploataţie legumicolă, zonă, bazinul de cultură, destinaţia culturii, tehnologia de exploatare etc.

b. Determinarea suprafeţei necesare pentru semănat şi repicat şi asigurarea sistemelor de construcţie specializate pentru acestea în funcţie de tehnologia aplicată; semănat şi repicat la pat nutritiv; semănat direct în cuburi şi ghivece nutritive; semănat la pat şi repicat în cuburi sau ghivece nutritive, semănat rar fără repicat (specific culturilor de vară-toamnă în ogor propriu sau succesive) în spaţii specializate sau pe brazde reci (pentru culturile succesive).

La baza acestor determinări trebuie luate ca bază de calcul următoarele elemente:

• semănat des pentru repicat – 1.200-1.400 fire/mp;
• semănat rar fără repicat - 600 fire/mp;
• cuburi nutritive 5 x 5 x 5 - 375 - 400 buc./mp;
• cuburi nutritive 7 x 7 x7 - 175 - 200 buc./mp;
• ghivece nutritive 7 cm 140-160 buc./mp;
• confecţionat cuburi nutritive 5 x 5 x 5 = 5.500 buc./mc amestec;
• confecţionat cuburi nutritive 7 x 7 x 7 - 2.200 buc./mc amestec; în funcţie de rezultatul determinărilor analitice, urmează a fi completat deficitul de construcţie şi componente necesare acoperirii diferenţelor rezultate pentru oricare sistem de producere a răsadurilor.

c. Pregătirea construcţiilor necesare comportă măsuri diferenţiate în funcţie de spaţiile ce vor fi folosite.

În gospodării se produc în general răsaduri de tomate, ardei, vinete, dovlecei, castraveţi şi varză. La semănat trebuie avut în vedere faptul că acestea răsar în 5-8 zile dacă au căldura şi lumina necesare. Ideal ar fi ca în apropierea răsadurilor să se construiască solarii tip tunel sau pur şi simplu nişte tunele joase, unde să se facă repicarea acestora. Este necesar ca aceste tunele să aibă la rândul lor paturi calde din biocombustibil, precum şi un substrat de germinaţie, asemănător celui din răsadniţe.

Încercaţi şi veţi reuşi!

(D.L.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2009

Vizualizari: 10292



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Miss -- (9-December-2011 )
Buna ziua! Interesante toate detaliile furnizate de dv.Intrebare;De unde pot procura masina aceea de facut cuburi 7x7 exemp.

֠ 2.     istratoaie -- (19-January-2012 )
Buna ziua! doresc sa rasadesc rosi si varza. cine ma pate ajuta cu mai multe informati poate face sa-mi lese scrispe adresa de e-mail. va multumesc cu stima istratoaie

֠ 3.     Toma Ioan -- (8-March-2012 )
Pentru persoanele interesate sa achizitioneze rasaduri: producator agricol cu experienta din jud Timis, preiau comenzi pentru rasaduri de: tomate, ardei gras,ardei iute, gogosar, capia, vinete pentru primavara anului 2012.Rasadurile sunt realizate in substraturi de calitate. Sunt repicate in alveole sau in rasadnita.Inf: lilitoma_83@yahoo.com

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI