Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Cursuri internaţionale la Colegiul Agricol din Buzău

Colegiul Agricol „Dr. Constantin Angelescu“ Buzău şcolarizează elevi în meseriile mecanic agricol şi agricultor cultura plantelor de câmp. Aici funcţionează 40 de clase cu 1.240 de elevi. Şcoala are în dotare o fermă didactică de 50 hectare şi toată gama de tractoare (tractor de 65 CP, 90 CP) şi maşini agricole (grape cu discuri, semănători, combină de recoltat). Activitatea şcolii şi a elevilor nu se termină la 15 iunie, ci este continuă.

Despre funcţionarea şi organizarea acestei instituţii de învăţământ am aflat amănunte de la directorul Colegiului Agricol, dr. ing. Vasile Nicolae.

Prin graficul de practică şi pe baza programelor şcolare, elevii participă la executarea lucrărilor din timpul verii: recoltarea cerealelor păioase şi a rapiţei, culesul leguminoaselor, lucrări de pregătire a terenului şi a patului germinativ.

Un parteneriat comunitar ademenitor

Încă din anul 2008, Colegiul Agricol „Dr. Constantin Angelescu“ Buzău desfăşoară un proiect în cadrul programului Lifelong Learning Leonardo da Vinci Transfer de Inovaţie, cu titlul „IN-PACT - International Network  to create Communities of Practise for International Agricultural Courses and student Tutor Trainings“. Ţările partenere din cadrul proiectului sunt: Olanda, Norvegia, Letonia, Danemarca, Austria, Grecia, România, iar perioada de implementare a proiectului este septembrie 2008 – octombrie 2010.

Parteneriatul este caracterizat prin angaja­mentul şi capacitatea celor 7 şcoli, toate din sectorul agricol, de a pune cu succes în practică programul propus. Fiecare şcoală are un anumit domeniu de expertiză care este interesant pentru elevii europeni parteneri. Ca urmare, s-au dezvoltat Comunităţile de Practică (COP-uri), ca exemplu de bune practici în domeniu. Principalul scop este de a crea la nivel profesional cursuri internaţionale.

Specificul cursului de la Buzău

În perioada 6 martie – 28 martie 2010 s-a derulat cursul propus de şcoala noastră „Agroturism bazat pe produse ecologice“, la care au participat 9 elevi din Olanda. Metoda de abordare a cursului a fost PBL (Problem based Learning), însuşită în cadrul cursului desfăşurat în Austria.

La noi în ţară, elevii au realizat vizite de documentare la ferma didactică a şcolii, în pieţe agroalimentare, ferme de vaci, mori, stupine şi, nu în ultimul rând, la cramele din judeţul Buzău. Elevii olandezi au modelat împreună cu lucrătorii locali faimoşii covrigi de Buzău, de care au fost foarte încântaţi, iar în cadrul vizitelor la stânele din apropiere au discutat cu ciobanii despre modul de obţinere a produselor ecologice din lapte.

Elevii olandezi au apreciat bucătăria tradiţională românească şi produsele ecologice pregătite la cantina şcolii şi la pensiunile agroturistice partenere.
La final, au primit diplome care atestă participarea lor la curs şi competenţele dobândite în cadrul acestuia: cooperare, responsabilitate, motivare, luarea deciziilor, utilizarea limbii engleze, adaptabilitate, comunicare şi seriozitate.

Elevii implicaţi în cursuri PBL europene au arătat, pe termen lung, dezvoltarea durabilă a competenţelor, precum şi accesul efectiv la piaţa internaţională a muncii. În viitorul an, toate cele şapte şcoli partenere vor derula cursuri pentru toate statele membre UE, iar la aceste cursuri vor participa 10 elevi de la Colegiul Agricol „Dr. Constantin Angelescu“ Buzău.

Teodor Marian
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2010

Vizualizari: 935



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI