Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Curier juridic (8 din 2010)

Ordinul nr. 8, din 15 ianuarie 2010, privind prohibiţia pescuitului (MO al României, Partea I, nr. 109, din 18 februarie 2010)

Prin acest ordin emis de ministrul agriculturii şi ministrul mediului şi pădurilor s-au instituit măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ, sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 5 aprilie – 3 iunie inclusiv şi în apele care constituie frontieră de stat, inclusiv golful Musura, pe o durată de 45 de zile, în perioada 5 aprilie – 19 mai inclusiv, cu excepţiile prevăzute în prezentul ordin.

Este interzis, de asemenea, pescuitul în acelaşi scop al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în râul Prut şi zonele inundate permanent sau temporar ale acestuia, precum şi în lacul de acumulare Stânca-Costeşti, pe o durată de 100 de zile, în perioada 1 aprilie – 9 iulie inclusiv. S-a interzis pescuitul în scop comercial, recreativ, sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi altor vieţuitoare acvatice în faţa gurii Dunării – Meleana Sfântu Gheorghe până la Ciotic pe o perioadă de 60 de zile, în perioada 5 aprilie – 3 iunie inclusiv (Art. 1, alin. (1)-(3).

Au fost instituite măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial şi recreativ, sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi altor vieţuitoare acvatice şi în Complexul Razim-Sinoe şi lacurile litorale, pe o durată de 90 de zile, în perioada 1 aprilie – 29 iunie inclusiv (Art. 2).

Articolul 3 din ordin se referă la declararea zonelor de refacere biologică/zone de protecţie pentru resursele acvatice vii, după cum urmează:

a) pe râul Prut, sectorul cuprins între barajul Srânca-Costeşti şi confluenţa cu râul Elan, în tot timpul anului, cu excepţia pescuitului recreativ/sportiv, care se va desfăşura în afara perioadei de prohibiţie;
b) Dunărea veche, între confluenţa Canalului Olguţa cu Dunărea Veche şi confluenţa Dunărea Veche cu Canalul Sulina, Mm 13+1.000, pe o durată de 275 de zile, în perioada 1 martie-30 noiembrie inclusiv, cu excepţia pescuitului recreativ/sportiv, care se va desfăşura în afara perioadei de prohibiţie, cu eliberare imediată în mediul acvatic natural a peştelui şi a altor vieţuitoare acvatice capturate;
c) sectorul de pe Dunărea Veche cuprins între confluenţa cu Canalul Sulina, de la Mm 13+1.000 şi până la confluenţa cu Canalul Sulina, Mm 8+600, în tot timpul anului (…);
d) lacul Gâscă din Complexul Somova-Padeş, în tot timpul anului;
e) lacurile Erenciuc şi Zmeica în tot timpul anului;
f) cursul vechi al braţului Sfântu Gheorghe din zonele rectificate, în tot timpul anului;
g) pe braţul Sfântu Gheorghe, zona km 22-25 (…);
h) pe braţul Chilia, zona km 72-77 Padina (…);
i) pe Dunăre, zonele Isaccea şi Galaţi (...);
j) pe braţul Borcea, zona km 37-47 (…);
k) zonele cu regim de protecţie integrală din perimetrul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării“;
l) zona Rezervaţiei Marine Vama Veche – 2 Mai.

În cuprinsul aceluiaşi ordin – Secţiunea 2 – sunt prevăzute speciile de peşti şi perioadele de prohibiţie pe care, din motive lesne de înţeles, nu le putem prezenta în rubrica de faţă.  Recomandăm celor vizaţi procurarea ordinului şi studierea lui, pentru a preveni braconajul şi a proteja vieţuitoarele acvatice. Într-un cuvânt, Fondul Piscicol.

Jurist Costel-Alexandru GHEORGHE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 8, 16-30 APRILIE 2010

Vizualizari: 614



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI