Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Curier juridic (16 din 2009)

Hotărârea Guvernului nr. 700,  din 10 iunie 2009, pentru susţinerea din fonduri bugetare, în anul 2009, a achiziţiei de masculi pentru reproducţie din speciile ovine  şi/sau caprine (MO al României, Partea I, nr. 427, din 23 iunie 2009)

Potrivit reglementărilor stabilite prin acest act normativ, în anul 2009 se va acorda de la bugetul de stat sprijin financiar sub formă de primă la cumpărare pentru achiziţia de masculi pentru reproducţie din speciile ovine şi/sau caprine, cu vârsta cuprinsă între 16 luni şi 4 ani, din rase de lapte, carne sau pielicele, atestaţi prin certificat de origine, în cuantum de 50% din preţul de achiziţie cu TVA inclus, dar nu mai mult de 1.000 lei/cap. (Art. 1, alin. (1)).

Beneficiarii acestui sprijin financiar sunt:

a) crescătorii de animale, membri ai unei asociaţii de crescători de ovine şi/sau caprine legal constituite, care:

– au parcurs sau parcurg o formă de pregătire profesională în domeniul creşterii animalelor, respectiv au studii superioare sau medii de profil, un curs de specializare de scurtă durată sau, în cazul persoanelor juridice, au angajată o persoană care îndeplineşte aceste condiţii;

– au în proprietate un număr de minimum 30 de femele ovine/caprine pentru fiecare reproducător mascul achiziţionat;

– achiziţionează un număr de masculi pentru reproducţie din speciile ovine şi/sau caprine cuprins între 2 şi 25 de capete;
b) asociaţiile de crescători de ovine şi/sau caprine legal constituite care:

– au angajat cel puţin un inginer zootehnist;
Atenţie! Prima prevăzută la alin. (1) se acordă pentru animalele achiziţionate după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri (data publicării în M.O. adăugăm noi).

Trebuie să mai reţinem că acest sprijin financiar se acordă în limita fondurilor aprobate, iar în cazul depăşirii lor cuantumul sprijinului se diminuează proporţional pentru toţi beneficiarii. (Art. 4).

Plafonul fondurilor pentru susţinerea achiziţiei de masculi pentru reproducţie din speciile ovine şi/sau caprine în anul 2009 este de 3.000 de lei şi se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat MAPDR pentru anul 2009. (Art. 3).

Jurist, Costel-Alexandru GHEORGHE
REVISTA LUMEA SATULUI NR.16, 16-31 AUGUST 2009

Vizualizari: 687֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI