Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Cum ne protejăm animalele...

În general, animalele sunt mai sensibile toamna, odată cu scăderea temperaturilor, a perioadei de lumină şi, la unele specii, cu modificarea tipului de furajare. În această perioadă, sistemul imunitar al acestora este uneori slăbit, astfel încât creşte frecvenţa apariţiei anumitor boli virale, bacteriene sau parazitare. Despre acestea, dar şi despre prevenţia şi tratarea lor ne-a vorbit dr. Bogdan Brehar, medic veterinar la spitalul de specialitate „Andivet“ din Deva.

Afecţiunile sezoniere la animale şi păsări

La cabaline, în această perioadă pot să apară intoxicaţii şi tulburări metabolice din cauza unui regim alimentar neadecvat, în special ca urmare a administrării unor cantităţi crescute de porumb. Tot la această specie, din cauza folosirii excesive la munci agricole, apar diverse afecţiuni ortopedice, dar şi afecţiuni respiratorii.

La bovine şi ovine pot, de asemenea, să apară diverse intoxicaţii, mai ales având în vedere faptul că a fost o perioadă secetoasă, concentraţia de toxine din plante fiind foarte mare. Perioada de secetă şi efortul intens duc la apariţia unor boli pulmonare extrem de grave, în special la ovine. La porci sunt foarte frecvente intoxicaţiile cu cartofi sau intoxicaţiile secundare la unele boli infecţioase, care duc la o mortalitate ridicată în rândul tineretului. Lipsa igienei adăposturilor şi curenţii puternici de aer, corelate cu o imunitate scăzută, pot produce infecţii severe ale aparatului respirator.

La păsări, odată cu scăderea perioadei de lumină, se observă o diminuare a producţiei de ouă. De asemenea, creşte riscul apariţiei anumitor boli virale - pseudopesta, holera aviară -, boli bacteriene - micoplasmoză, salmoneloză, colibaciloză -, iar la pui apare mortalitatea şi din cauza unor boli parazitare - coccidioză.

La animalele de companie, în această perioadă se observă o creştere a numărului de cazuri la câini şi pisici cu tulburări respiratorii, cum sunt rinitele, faringo-traheitele şi chiar pneumoniile, precum și un număr ridicat de pacienți cu boli virale extrem de grave, precum parvoviroza și jigodia.

Furajarea calitativă diminuează riscul apariţiei bolilor

Indiferent de specia de animale, există anumite reguli care trebuie respectate: păstrarea unui adăpost curat, dezinfectat periodic, cu păstrarea unor temperaturi constante, o furajare de calitate, realizarea deparazitărilor şi vaccinărilor în funcţie de specie. Aceste măsuri scad serios apariţia problemelor de sănătate la animale şi menţin producţii optime, indiferent de sezonul în care ne aflăm. În cazul nefericit, în care animalele se îmbolnăvesc, proprietarul trebuie în primul rând să izoleze animalele bolnave de cele sănătoase.

Apoi, este obligatorie o examinare clinică făcută de un medic veterinar, pentru a diagnostica boala, pentru a identifica dacă este contagioasă sau nu şi a stabili tratamentul necesar. În anumite cazuri, costurile tratamentelor pot fi destul de ridicate, iar șansele de supraviețuire, destul de mici. De aceea este mult mai ușor și mai ieftin să prevenim decât să le tratăm.

Gabriela NICULESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.21, 1-15 NOIEMBRIE 2011

Vizualizari: 2945



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Măneanu Varvara Magdalena -- (1-November-2011 )
Nu sunt cu studii de agronomie, dar m-am ocupat după 89, de culturi agri.mari, grădinărit (fără apă), pomicultură, creşterea animalelor,cornute mari, mici, porcine,galine, profesional de 30 ani mă ocup de etnografie-civ. trad. românească, ocupaţii, meşteşuguri...Citesc astfel tot felul, în domeniu, ca şi art. Dv. de unde am aflat nişte amănunte ce nu le ştiam,de ex. că în perioada de secetă anumite ierburi au un grad mai mare de toxicitate. Mulţumesc pentru informaţii.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI