Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Cum obţinem un furaj murat de calitate (II)

În numărul trecut al revistei v-am făcut o prezentare a condiţiilor de care trebuie să ţinem seama în procesul de producere a furajelor murate, astfel încât calitatea acestora să fie una superioară. Continuăm numărul acesta cu câteva recomandări pe aceeaşi temă.

Parametrii umidităţii plantelor

Umiditatea este o cerinţă importantă pentru dezvoltarea bacteriilor lactice şi trebuie să fie cuprinsă între 60-70%. În cazul plantelor sărace în proteină şi cu un conţinut ridicat de glucide, umiditatea mai mare de 70% permite dezvoltarea fermentaţiei lactice şi diminuarea calităţii furajului. Corectarea deficitului de umiditate se face prin adăugarea proporţională de rădăcinoase tocate, borhoturi proaspete şi soluţii de melasă. Dacă umiditatea este excesivă se adaugă masei vegetale paie de bună calitate sau coceni tocaţi.

Temperatura influenţează calitatea

În interiorul masei vegetale depozitate temperatura nu trebuie să fie mai mare de 45 grade Celsius în primele zece zile. Depăşirea acestei valori produce caramelizarea şi chiar înnegrirea furajului, degradarea substanţelor proteice şi reducerea valorii nutritive şi a comestibilităţii.

Ţinând seama că umplerea fiecărui siloz trebuie făcută într-un timp cât mai scurt, iar volumul plantelor ce se transportă este mare, se impune calculul corespunzător al necesarului de mijloace de transport, astfel încât activitatea începută să nu stagneze. Masa vegetală se nivelează în straturi de 30-35 cm grosime şi se tasează cu tractorul prin trecerea de trei-patru ori peste fiecare strat. După umplerea silozului tasarea continuă încă o zi.

Acoperirea silozului

Pentru a asigura o bună conservare trebuie să acoperim silozul cu un înveliş impermeabil pentru apă şi aer şi bun izolator împotriva arşiţei şi îngheţului. Când se utilizează folia de masă plastică, materialul se întinde pe toată suprafaţa depozitului, apoi se acoperă cu un strat de pământ, cu două sau trei rânduri de baloţi de paie, aşezaţi sub forma ţiglelor pe acoperiş. Pentru înlăturarea apei ce se scurge de pe silozurile de suprafaţă se recomandă săparea în jurul acestora a unor şanţuri colectoare. Dacă aceste condiţii impuse de tehnologie au fost respectate după 21 de zile, furajul este murat şi poate fi administrat în hrana animalelor. Înainte de folosire se vor preleva probe pentru analiza de laborator, în scopul determinării principiilor nutritive şi eventual toxice existente în furaj.

Furajul murat de calitate trebuie să prezinte structura şi culoarea plantelor din care provine, să aibă gust acrişor spre dulceag, miros plăcut, aromat, de pâine dospită sau de mere coapte. Un astfel de nutreţ păstrează în bună parte însuşirile valoroase ale plantelor verzi - suculenţă, acţiune dietetică, conţinut ridicat în vitamine şi alte substanţe biologice active, făcând posibilă apropierea tipului de alimentaţie din timpul iernii de cel specific perioadei de vară.

Ing. Bogdan MACOVSCHI
REVISTA LUMEA SATULUI NR.18, 16-30 SEPTEMBRIE 2011

Vizualizari: 1266



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI