Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Cum obţinem o pensie decentă? (II)

O soluţie rezonabilă

Cum ajungem atunci la o pensie rezonabilă? Singura soluţie este economisirea individuală pentru pensie. Dintre toate mijloacele de economisire disponibile, pensia privată facultativă este în acest moment produsul financiar cel mai interesant, cumulând avantajele fiscale cu un nivel foarte redus al costurilor de administrare şi un design orientat către eficienţa maximă pe termen lung. Mai mult, este singurul instrument care ne obligă să ne disciplinăm comportamentul financiar, impiedicându-ne să cedăm tentaţiei de a utiliza banii în alt scop decât acela pentru care au fost economisiţi.

Argumente

Să luăm argumentele de mai sus pe rând. Deductibilitatea fiscală acordată pensiilor private facultative este de departe cea mai importantă în volum, comparativ cu alte produse financiare care se bucură de un asemenea avantaj.

Astfel, cu un total de 800 euro/an (400 euro/an pentru contribuţia personală şi 400 euro/an pentru contribuţia angajatorului), pensiile private facultative permit cel puţin economisirea în aceste limite, cu raport optim între „costuri“ şi efecte.

Să nu uităm în acelaşi context că, dincolo de faptul că economisirea pentru pensie prin intermediul contribuţiei la un fond de pensii private facultative nu numai că este deductibilă fiscal, dar presupune şi un nivel al costurilor de administrare foarte redus, în comparaţie cu costurile de administrare ale unei asigurări de viaţă sau chiar ale unui cont bancar, generând randamente comparabile.

Principii

Totodată, principiile de investire specifice acestui domeniu urmăresc maximizarea pe termen lung a randamentelor financiare, în condiţii de risc investiţional foarte redus. Ce înseamna asta? Înseamnă că, în comparaţie cu criteriile general acceptate în lumea financiară pentru a defini riscul investiţional, în pensiile private terminologia are o semnificaţie mult atenuată.

Astfel, ceea ce în pensiile private poate fi definit ca un profil investiţional de risc ridicat, corespunde în fapt unui nivel de risc mediu după standardele utilizate în asigurările de viaţă sau pe piaţa fondurilor mutuale.

Fondurile de pensii acţionează, din acest punct de vedere, în cadrul unor limite de prudenţialitate foarte clar definite prin lege, cu un grad de diversificare a investiţiilor, de asemenea îndeaproape urmărit de supravegherea în domeniu.

Mai mult, an de an performanţa lor investiţională este judecată prin raportare la performanţa medie a pieţei în aşa fel încât, dacă un fond de pensii obţine rezultate sensibil mai slabe decât ale celorlalte fonduri din categoria sa, administratorul său poate fi descalificat de autoritatea de supraveghere, iar participanţii transferaţi către un fond mai performant.

Priorităţi

Cât priveşte autodisciplinarea comportamentului de economisire, experienţa acumulată în întreaga lume spune clar că cea mai mare parte a indivizilor acordă o prioritate absolută nevoilor prezentului, în raport cu necesităţile estimate pentru viitor, astfel încât decizia de utilizare a banilor arareori se îndreaptă întâi către economisire.

Ca urmare, orice mijloc de economisire care permite un acces imediat şi nelimitat la sumele adunate are, dincolo de beneficiul de moment, dezavantajul că ar putea foarte lesne să nu mai fie cu adevărat folositor pentru scopul în care a fost utilizat.

Un exemplu este grăitor: în sistemele de pensii vest-europene care permit retragerea banilor din cont şi pe parcursul contractului sau ridicarea sumei acumulate într-o plată unică la finalul stagiului de economisire, peste 60% din participanţi au retras o mare din bani pentru a-i utiliza în alte scopuri decât pensia (înzestrarea copiilor, cumpărarea unei case noi etc.), urmând ca la pensie să se descurce tot cu veniturile din pensia publică.
Atracţia

Pentru 160.000 de români, pensia facultativă este o opţiune deja exprimată şi o şansă reală de a avea o bătrâneţe confortabilă. Din păcate, ei nu reprezintă decât o foarte mică parte din totalul populaţiei active. Pentru alte sute de mii de români, mai cu seamă pentru cei aflaţi la începutul vieţii profesionale, pensia privată facultativă este încă o şansă care merită valorificată.

Daniela Gheţu, director editorial Publicaţiile PRIMM – Asigurări & Pensii
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2009

Vizualizari: 636



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI