Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Criza economică a lovit şi vânătoarea

Vănătoarea este încă un domeniu în care se resimte criza economică. Comparativ cu anul trecut, cel puţin până acum, a scăzut numărul cererilor, inclusiv la vânatul mare.  „La căprior, cererile au scăzut cu peste 20%. Putem face comparaţie, pentru că oferta noastră a rămas aproape neschimbată anul acesta faţă de 2008. Vom afla până la sfârşitul sezonului ce se va întâmpla. În schimb, în primăvară, tot efectivul de urs din cota de recoltă pe sezonul 2008-2009 l-am vândut vânătorilor români şi străini“ – a declarat dr. ing. Gheorghe Mohanu, directorul Direcţiei pentru Producţie şi Comerţ, din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, pentru Lumea satului.

Pentru a diminua efectele crizei, Romsilva a luat câteva măsuri. Una dintre ele se referă la motivarea firmelor care aduc vânători, prin mărirea comisionului acordat. De asemenea, a fost analizată posibilitatea reducerii tarifelor actuale, practicate pentru vânat.

Până la 8.800 de euro un trofeu mare de cerb

Într-adevăr, tarifele actuale – care se percep vânătorilor pentru acţiuni desfăşurate pe fondurile de vânătoare gestionate de RNP – sunt destul de piperate, chiar şi pentru un vânător cu dare de mână. Cele mai mari tarife sunt percepute la cerbul comun. Pentru un exemplar modest, al cărui trofeu nu depăşeşte 3 kg, tariful este de 550 de euro. În schimb, pentru un trofeu de peste 11,5 kg, vânătorul trebuie să plătească 8.800 de euro şi alţi 60 de euro pentru fiecare 10 grame care depăşesc pragul de 11,5 kg. Pe lângă sumele prezentate, vânătorul trebuie să mai achite 20 de euro/zi, tarif de organizare a vânătorii.

Blana ursului din pădure

În cazul ursului brun, trofeul constă în dimensiunea blănii crude, în funcţie de care se calculează un anumit punctaj. Există un singur prag, de 350 de puncte. Pentru orice exemplar cu punctaj inferior se plătesc 5.000 de euro, iar pentru punctaj superior, 7.000 de euro.

(T.D.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.13, 1-15 IULIE 2009

Vizualizari: 677֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI