Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Crezul ei stă în izbânda ştiinţei şi în cinste

Oamenii care fac obiectul rubricii de faţă pot fi găsiţi pretutindeni, acolo unde încă se mai face agricultură performantă. Recunoaştem că adeseori ne este greu să-i identificăm şi pentru că informaţiile despre valorile adevărate se frâng pe un circuit pe care noi îl stăpânim doar parţial. Este şi cazul doamnei doctor în agronomie Lucia-Liliana Tomoiagă, cercetător ştiinţific de gradul întâi şi director cu acte profesionale în regulă al Staţiunii de Cercetare Viticolă Blaj.

Puterea de a învinge zădărnicia

Au trecut ani mulţi până când să realizeze că munca sa de cercetător pare o zădărnicie. Date ştiinţifice de o valoare mondială erau privite de superiorii săi ca un atentat la desfrâul în care aceştia au fost atraşi. Răbdarea a durat până în momentul în care Staţiunea din Blaj aluneca pe toboganul colapsului profesional şi economic. Impulsul dezastrului se afla undeva în afara staţiunii, dar executanţii erau în interiorul unităţii. Fărădelegile lor au atins cote de răbufnire socială în momentul în care salariaţii au realizat că managerii lor sunt cumpăraţi tocmai pentru a conduce staţiunea spre colaps. Dispariţia era una programată, nu condamnată ca potenţial economic.

Ca un dar providenţial

Când toţi erau siguri de momentul capitulării staţiunii, a apărut undeva, dintre astre, omul providenţial. Desprinsă de intrigile ce măcinau  existenţa staţiunii, cercetătoarea cu cel mai înalt grad ştiinţific în interiorul unităţii, Lucia-Liliana Tomoiagă decide să se implice în debarcarea unei echipe manageriale pătate moral şi profesional. O face parcurgând rigorile legislaţiei actuale, câştigând în final, prin concurs, postul de director al staţiunii.

Privind spre viitor

Nominalizarea sa în calitate de manager general a avut loc cu doi ani în urmă. De atunci şi până acum, staţiunea din Blaj a făcut saltul ce poate fi realizat doar de oamenii de excepţie. Restructurarea a început cu eliminarea celor mai păgubitoare contracte încheiate de predecesorii săi. A urmat apoi instaurarea unui climat de muncă sănătos la care au aderat toţi specialiştii şi muncitorii staţiunii. Cu aceiaşi oameni, staţiunea viticolă din Blaj a realizat în ultimii doi ani modificări economice impresionante.

Convingerea doamnei Tomoioagă este că, de acum, unitatea pe care o conduce nu mai poate fi oprită din drumul spre progresul naţional. Ambiţia ei este de a situa Staţiunea de cercetări în elita viticulturii mondiale, prin realizări genetice egale celor din laboratoarele selecte ale celor care deţin supremaţia în materie de horticultură.

I. BANU, I. POP
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2010

Vizualizari: 633



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Paul Sima -- (15-October-2010 )
Citind acest articol, m-am bucurat foarte mult. Cand la conducere sunt persoane rele si incompetente, raul se transmite pana jos si toate merg spre prabusire, dar cand la conducere sunt persoane bune si competente,care lucreaza cu pasiune, toate merg excelent."Nu te lasa biruit de rau, ci biruieste raul prin bine."(Romani 12.21)

֠ 2.     Vasile Pop -- (21-October-2010 )
chiar ca "omul sfinteste locul" dupa ce ati spus mi-am format o alta parere despre oameni...bineinteles nu toti au acelasi comportament

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI