Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Consiliul Europei a premiat Parcul Naţional Retezat

Ziua Europeană a Parcurilor a adus României Diploma Europeană pentru Arii Protejate, acordată Parcului Naţional Retezat. Distincţia a fost înmânată de Françoise Bauer, delegat al Consiliului Europei. Parcul Naţional Retezat a fost creat pe fostul domeniu de vânătoare al Casei Regale.

Prima rezervaţie naţională

Mihai Daia, directorul Direcţiei Împăduriri-Dezvoltare din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, a vorbit în deschiderea evenimentului despre istoria Retezatului: „În România, declararea primei rezervaţii naturale, Codrul secular Slătioara, a avut loc în anul 1904. Apoi, în anul 1935, şi-a început activitatea primul parc naţional, Retezat.(...) Astăzi, Regia administrează 22 de arii protejate, iar efortul financiar făcut anual pentru întreţinerea lor se ridică la 2,5 milioane de euro“.

Ziua Europeană a Parcurilor s-a aflat în acest an la cea de-a V-a ediţie şi a fost organizată recent de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, în colaborare cu Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române, la Casa Academiei din Bucureşti.

Diplomă pentru calitatea zonei şi management

„Este o mare onoare pentru mine să prezint aici Diploma Europeană pentru Arii Protejate din partea Consiliului Europei, acordată Parcului Naţio­nal Retezat. Este o zi mare, nu numai pentru Parcul Naţional Rete­zat, ci şi pentru celelalte parcuri din Europa. (...) Doresc să vă reamin­tesc că acest premiu de prestigiu constituie cea mai importantă cale de a păstra zonele naturale şi seminaturale ale Europei“, a afirmat Françoise Bauer.

Diploma este acordată ca urmare a interesului ştiinţific, cultural sau estetic. De asemenea, zonele trebuie să dovedească existenţa unei protecţii adecvate, compatibile cu dezvoltarea durabilă. Este o recompensă, dar creează şi obligaţii celor care o deţin.

Diploma nu recunoaşte numai calitatea zonei, ci şi calitatea managementului. Se acordă pentru o perioadă de cinci ani, după care urmează să fie reînnoită pentru o perioadă de zece ani. Până acum, au fost acordate 70 de diplome, în 25 de ţări europene. Pentru România, este cea de a treia zonă care primeşte diploma, după Rezervaţia Biosferei Delta Dunării în anul 2000 şi Parcul Naţional Piatra Craiului în anul 2007.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2009

Vizualizari: 623֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI