Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 16-28 februarie 2009  şi efectele asupra culturilor de toamnă

Caracteristici termice şi hidrice

În această perioadă va predomina în general o vreme normală sub aspect termic în aproape toate zonele agricole şi mai caldă în estul ţării. Temperaturile medii zilnice ale aerului vor oscila între -4...2°C, valori apropiate de normalul perioadei la nivelul întregii ţări. Maximele din aer se vor încadra între 1...7°C, posibil mai ridicate, până la 15°C, în special în regiunile estice. Temperaturile minime din aer vor fi cuprinse între

-8...0°C, în majoritatea zonelor de cultură, cu excepţia depresiunilor nordice şi centrale, unde vor scădea sub

-20°C, favorizând producerea îngheţului la sol.
Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) pe aproape întreg teritoriul agricol, fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. Cantităţile de apă vor depăşi mediile climatologice în jumătatea de nord a ţării, iar în restul regiunilor acestea vor fi în general normale.

Starea solului

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă a solului pe profilul 0-100 cm va înregistra valori optime, apropiate de optim şi satisfăcătoare în cea mai mare parte a regiunilor agricole, cu excepţia unor areale din sud-estul ţării, unde se va menţine seceta pedologică moderată.

Caracteristici fenologice

Ca urmare, procesele de creştere şi dezvoltare ale cerealierelor de toamnă se vor desfăşura lent pe majoritatea suprafeţelor agricole, fiind chiar intensificate în zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării. În zonele depresionare, plantele îşi vor continua repausul vegetativ, îndeosebi în perioadele cele mai reci. Pe ansamblu, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor vor fi bune şi medii, în special în semănăturile efectuate în perioada optimă, respectiv medii şi slabe în culturile tardive. De asemenea, în condiţiile alternanţei îngheţ-dezgheţ a solului se va putea înregistra, în continuare, fenomenul de „descălţare“ a plantelor.

Orzul şi grâul de toamnă, în funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, se vor afla în fazele de răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării.

Recomandări de specialitate:

• Continuarea verificării viabilităţii plantelor la culturile de toamnă;
• Administrarea îngrăşămintelor minerale cu azot la cerealierele de toamnă, pe suprafeţele fără strat de zăpadă.

REVISTA LUMEA SATULUI NR. 4, 16-28 FEBRUARIE 2009

Vizualizari: 690



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI