Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 1-15 aprilie 2009

Caracteristici termice şi hidrice

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod normal, cu valori medii diurne ce vor oscila între 3…10°C, mai scăzute cu 1…4°C în raport cu mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. Temperaturile maxime din aer se vor încadra între 5…15°C în aproape toate zonele de cultură, iar în perioadele calde acestea pot atinge şi chiar depăşi 25°C. Temperatura minimă din aer se va situa între 1…8°C, posibil mai scăzută (sub -5°C) în depresiunile din Transilvania şi nordul Moldovei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va prezenta valori de 4...11°C pe suprafeţe extinse din jumătatea de sud a ţării, optime continuării însămânţărilor de primăvară din prima urgenţă (grâu, orzoaică, ovăz, mazăre, borceag), precum şi declanşării semănatului la sfecla de zahăr şi floarea-soarelui. În restul teritoriului, valorile termice se vor situa între 3...7°C.

Se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale în cea mai mare parte a ţării. Izolat, cantităţile de apă vor depăşi valorile normale în zonele vestice, centrale şi sudice, iar în rest se vor încadra în limite normale.

Starea solului

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă atât în stratul de sol 0-20 cm, cât şi pe profil (0-100 cm) se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a regiunilor agricole, cu excepţia unor areale din Dobrogea şi Bărăgan, unde se va semnala în continuare secetă pedologică moderată.
Caracteristici fenologice

În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele vegetative ale culturilor de câmp se vor desfăşura pe ansamblu normal în aproape toate zonele de cultură, iar în depresiunile din nordul şi centrul ţării ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura uşor mai lent, mergând până la stagnări temporare. Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate tardiv şi pe terenurile unde se menţin deficite de apă în sol.

Sub aspect fenologic, cerealierele de orz şi grâu de toamnă se vor afla în fazele de înfrunzire şi înfrăţire, precum şi începutul alungirii tulpinii, în special pe arealele cu o bună aprovizionare cu apă a solului din jumătatea de sud a ţării. În semănăturile efectuate în afara epocii optime se vor continua formarea frunzei a treia şi înfrăţirea.

Recomandări de specialitate:

• Continuarea fertilizării cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe;
• Lucrări de întreţinere pentru combaterea buruienilor (erbicidări), bolilor şi dăunătorilor (substanţe fitosanitare);
• Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară.

REVISTA LUMEA SATULUI, NR.7, 1-15 APRILIE 2009

Vizualizari: 724



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI