Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Conacul Bellu, un crâmpei din istoria neamului

Situat pe Drumul Vinului, aflat într-un spaţiu geografic unic, caracteristic regiunii viticole Dealul Mare, oraşul Urlaţi, judeţul Prahova, face parte dintr-un areal bogat în vestigii istorice de mare importanţă. Printre acestea se află şi Muzeul Conacul Bellu, foarte valoros din punct de vedere istoric şi etnografic, care adăposteşte un patrimoniu de lucrări de artă plastică şi decorativă. Domeniul şi conacul, considerat cel mai frumos conac de secol XIX din Ţara Românească, au aparţinut unui celebru colecţionar de artă, baronul Alexandru Bellu, recunoscut în epocă ca un reputat artist-fotograf, numismat, om de aleasă cultură. Muzeul a fost înfiinţat în 1953, în actuala clădire, şi de-a lungul vremii a fost supus mai multor intervenţii de restaurare, ultima încheindu-se în anul 2009.

Opere-unicat

Sunt aici piese de ceramică, ţesături, unelte, covoare româneşti din secolul al XVIII-lea şi al XIX-lea, cărţi rare în ediţii de lux, o bogată colecţie de picturi (printre care şi un tablou semnat Theodor Aman, datat 1853, pictori italieni din secolul XVII), piese de faianţă, piese de mobilier din diverse epoci, icoane, candelabre, sfeşnice, piese de artă orientală şi extrem-orientală (vase şi stampe japoneze, vase de aramă), icoane şi arme din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea.

Reprezentarea musulmană şi catolică

În camera turcească se află textile foarte vechi, covorul de rugăciune, vasele pentru mirodenii, sinile, gravate toate cu versuri din Coran, piesele de mobilier cu intarsii din sidef şi argint. În sufragerie, un element extrem de valoros este aşa-numitul tabernacol, o piesă de mobilier în care se ţineau obiectele de cult la catolici. Şi pentru că este situat într-o zonă cu renume viticol, conacul se completează cu o cramă boierească cu piese cioplite în piatră (linuri, călcătoare) din sec. II-III şi cu alte utilaje şi vase pentru producerea vinului din cele mai vechi timpuri şi până azi.

Luminiţa Muşat
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 22, 16-30 NOIEMBRIE 2010

Vizualizari: 681



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI