Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Comuna care şi-a ratat şansa

Comuna prahoveană Măgurele poate fi, deşi nimeni nu a făcut uz de asta, conside­rată una deosebită. Poate că nu prin calitatea oamenilor, deşi aici sunt oameni cumsecade, poate nu prin frumuseţea locurilor, cu toate că zona oferă frumuseţi adevărate călătorilor, poate nu prin lucruri extraordinare făcute de autorităţi, deşi primarii din anii din urmă şi-au tot dat interesul să facă ceva pentru localitate.

Măgurele este, după ştiinţa celor de la primărie, singura comună din România unde trenul opreşte de trei ori, în trei staţii diferite.

Este vorba despre trenul care pleacă din Ploieşti Nord şi merge către Vălenii de Munte. Iar staţiile CFR de pe teritoriul comunei Măgurele sunt: Măgurele Sud, Măgurele Prahova, Măgurele Prahova Nord. Şi asta pentru că, la construcţia căii ferate, i se prevedea localităţii o dezvoltare masivă şi importantă. Edilii de atunci sperau nebuneşte că Măgurele va deveni oraş, zonă turistică şi industrială, un loc căutat şi important.

După cum spun sătenii, dezvoltarea comunei ar fi putut fi alta dacă, în 1934, când s-a înfiinţat la Scăieni, o localitate vecină, Fabrica de Sticlă Scăieni, cei care conduceau comuna nu şi-ar fi pus mai presus propriile interese decât pe cele ale comunităţii.

Practic, propunerea înfiinţării fabricii era pentru Măgurele, dar opoziţia unora dintre cei care conduceau localitatea atunci l-a determinat pe cel care dorea construcţia întreprinderii să se ducă şi să facă primul cuptor de sticlă la vecini, unde nu au fost comentarii. În timp, Boldeşti – Scăieni a devenit oraş, au apărut şi s-au dezvoltat aici şi alte fabrici, iar Măgurele a stagnat.

Şansa de atunci nu s-a mai arătat. Nici măcar după intrarea în Uniunea Europeană nu s-au înghesuit pe aici investitorii, de orice fel ar fi fost ei. Iată că la Măgurele pare să se verifice zicerea conform căreia viaţa, soarta unui om, respectiv, unei localităţi atârnă de atât de puţin...

Nina MARCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2010

Vizualizari: 726֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI