Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Colosul chimic de la Craiova

De ce ieftin, când se poate şi scump! De ce din ţară, când se poate şi din import! Acestea par să fie sloganurile pe care le flutură nişte falşi investitori „strategici“. Atât de „strategici“, încât au transformat în fier vechi obiective agroindustriale care mai puteau funcţiona încă mulţi ani sau puteau fi îmbunătăţite tehnologic.

Coabitare sau diversiune?

Acum, după ce au tăcut mâlc ani de zile, Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie şi Federaţia Patronatelor din ramură, FEPACHIM, s-au trezit buimace şi dau vina pe criza mondială financiară şi economică. Cică din cauza acestei crize, industria de îngrăşăminte chimice este grav afectată, iar locurile de muncă ale sindicaliştilor, plătitori de cotizaţii lunare, sunt în pericol.

,,Agricultura, ramura cu cel mai ridicat potenţial pentru ţara noastră, este dependentă de industria îngrăşămintelor. Adevărul este că în domeniul agricol, lipsa acută a lichidităţilor financiare, blocajul aproape total al sistemului de creditare pentru cumpărarea materiilor necesare agriculturii au făcut ca fermierii să reducă la minimum dozele de îngrăşăminte. Datele statistice arată că, în prezent, pe suprafeţele cultivate se folosesc mai puţin de 5% din produsele pe care puteau să le furnizeze combinatelor de îngrăşăminte.
Patronatele şi sindicaliştii din industria chimică avertizează că dacă nu se iau urgent măsuri în acest sens, va scădea producţia agricolă din anul 2009, ceea ce va duce la o adevărată criză alimentară.

,,Considerăm că una dintre principalele măsuri pentru combaterea efectelor crizei este intervenţia statului, aşa cum se practică şi în alte ţări ale Uniunii Europene, prin punerea la dispoziţie a unor fonduri financiare, pentru achiziţionarea de îngrăşăminte şi alte materii prime, absolut necesare suprafeţelor cultivate, urmând ca rambursarea acestora să se facă în cantitate echivalentă cu produsele agricole din recolta anului 2009“ – se spune în comunicatul celor două organizaţii din chimie. Te întrebi: de ce statul român a vândut pe „doi poli“ Combinatul Chimic Craiova, botezat ulterior Doljchim? Aici se producea cea mai mare cantitate de îngrăşăminte complexe, din care o bună parte se trimitea la export. Iar materia primă era numai din ţară! Se mai produceau şi acetilenă, aracet şi multe altele.

Aroganţa habsburgică

Fabricile de Acetilenă (atât cea veche, cât şi cea nouă), de Aracet (poliacetat de vinil) sau îngrăşăminte NPK au fost oprite încă de acum câţiva ani, când nici măcar nu se contura vreo criză economică. Atunci, sindicatele şi patronatele au tăcut!

OMV, investitorul „strategic“ care are 51% din acţiuni, arată pumnul oricărei persoane care se amestecă în treburile interne. Am fost zilele trecute la Craiova. Când la Biroul de Presă al combinatului s-a anunţat că a venit un ziarist la poartă, orice comunicare a fost întreruptă, pe motiv că nu există aprobare de la Bucureşti. Curată aroganţă, având în vedere că statul român deţine aproape jumătate din acţiuni.

În pofida acestei realităţi, OMV şi-a permis să taie o parte a instalaţiilor chimice şi să le vândă la fier vechi. În următorii ani, soarta tuturor instalaţiilor va fi aceeaşi. Mai departe, va urma vinderea terenului pentru investiţii imobiliare. Deja zona este împânzită cu o mulţime de construcţii noi. Aşa că, odată cu victoria capitalismului la sate şi oraşe, vom importa îngrăşăminte. Poate, chiar şi apă potabilă, pentru că cea românească nu va mai corespunde normelor europene! Deocamdată, Combinatul din Craiova este decuplat de la reţeaua naţională de transportul gazelor. Din motive de incapacitate de a asigura aprovizionarea cu gaze. Ce va fi peste 3-4 săptămâni, vom vedea!

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2009

Vizualizari: 1336



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI