Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

COLIBACILOZA PĂSĂRILOR (COLISEPTICEMIA ) – o boală condiţionat patogenă –

Sub denumirea de colibaciloze sunt cuprinse bolile care au ca etiologie infecţia primară cu bacterii din specia Escherichia coli. La păsări se cunosc două feluri de entităţi infecţioase distincte: Colisepticemia şi Coligranulomatoza. Colibacilii intervin adesea şi ca germeni de infecţie secundară în alte procese infecţioase (micoplasmoza, viroze respiratorii, artrite etc.).

COLISEPTICEMIA, o boală patogenă

COLISEPTICEMIA (CS) este întâlnită la numeroase specii de păsări, mai ales la găini şi curci, indiferent de vârstă, începând din primele zile după ecloziune. Boala se manifestă mai frecvent la vârsta de 20-80 de zile, când mortalitatea poate să ajungă la 40% din efectivul afectat. De remarcat este faptul că Eschericia coli este prezentă în intestinul păsărilor sănătoase ca epifit. În condiţii de microclimat necorespunzător – supraîncălzire, frig, umiditate, deficienţe de ventilaţie, carenţe alimentare, paraziţi, alimente vechi, mucegăite – aceste bacterii de E. coli devin patogene, trec bariera intestinală şi produc boala. În etiologia bolii sunt incriminaţi şi o serie de factori infecţioşi favorizanţi precum micoplasmoza, virusul bronşitei infecţioase sau al bolii de Newcastle.

Deci COLISEPTICEMIA este o boală condiţionat patogenă, care apare numai în condiţiile în care, în afară de factorul determinant (colibacili), intervin şi o serie de factori favorizanţi care pot să apară în sistemele de creştere a păsărilor, când nu se respectă cerinţele igienice şi normele tehnologice În fermele de păsări, colibacilii sunt prezenţi peste tot, putând să contamineze apa, furajele, aşternutul etc. Infecţia păsărilor se realizează atât pe cale aerogenă (praf) cât şi pe cale orală, odată cu furajele şi apa contaminate.

Simptome

Tabloul clinic – la colibaciloză simptomele nu sunt caracteristice, se constată lipsa poftei de mâncare, abatere, febră, diaree, cu slăbire progresivă, mortalitate mare la puii mici, mai ales la cei crescuţi în condiţii necorespunzătoare; în cazul găinilor ouătoare se constată reducerea ouatului.

Tabloul morfopatologic – leziunile sunt variate în funcţie de forma evolutivă a bolii. În forma acută se constată congestii şi hemoragii pe seroasa organelor interne (ficat, splină, rinichi), iar în formele cronice la adulte apar salpingite, ovarite, peritonite etc.
Diagnosticul se confirmă numai în laborator, prin examen bacteriologic din organele interne, mai ales din măduva osoasă, provenite numai de la cadavre proaspete.

Profilaxie şi combatere

În vederea prevenirii apariţiei CS în fermă trebuie să se asigure un perimetru de protecţie prin care să se împiedice orice cale de pătrundere a agenţilor patogeni de natură virală, bacteriană, micotică etc. Deosebit de importantă este amplasarea fermei de păsări. Aceasta trebuie să respecte anumite distanţe faţă de diferite drumuri de acces şi unităţi industriale (FNC, abatoare etc.), stabilite pe baza legislaţiei sanitar-veterinare şi de protecţia mediului. Nerespectarea acestor distanţe duce la creşterea riscului de îmbolnăvire a păsărilor.

Este necesară asigurarea unei alimentaţii corespunzătoare atât calitativ (cu nutreţuri echilibrate în principii nutritivi, plastici, energetici, minerali şi vitaminici, fără mucegaiuri), cât şi cantitativ, fiind important şi modul igienic de administrare a hranei, cu asigurarea frontului de furajare şi adăpare.  În vederea prevenirii contaminării mediului în unităţile zootehnice se impune aplicarea de măsuri periodice de dezinfecţii cu soluţii de DECONTAMINOL, CATIOROM,PURSEPT, dezinsecţii cu ROMPARASECT, ROMPARASECT FORTE, SCABIZOL şi deratizări cu RATITOX şi BRODITOP.

În cazul apariţiei colibacilozei, păsările bolnave se izolează. Se face dezinfecţia curentă a adăposturilor, se corectează raţia alimentară, iar pasările sănătoase se supun unui tratament profilactic cu antibiotice sau chimioterapice precum ENROFLOXAROM; AMOXINEOVIT; COLISTIROM, GENTAMICINĂ, conform rezultatului antibiogramei.

Dr. Viorica CHIURCIU, doctor în ştiinţe medicale şi veterinare,
SC ROMVAC COMPANY SA
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 8, 16-30 APRILIE 2010

Vizualizari: 7017



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI