Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Colecţia de aur a Lipiţanilor şi Semigreilor

Depozitul de armăsari de la Râmnicelu, cândva domeniul regal al prinţului Şuţu, este raiul a 78 superbe exemplare. Potrivit directo­rului coordonator al Direcţiei Silvice Brăila, ing. Costică Vicol, valoarea fiecărui exemplar este de  150-200 milioane lei vechi. Ridicate în anul 1905, la iniţiativa prinţului Şuţu, grajdurile ce adăpostesc cabalinele de la Depozitul de armăsari Râmnicelu păstrează prea puţine cicatrici arhaice. Au o fundaţie din piatră de 1,80 m şi o structură lemnoasă solidă, tratată cu o soluţie specială. „Nici nu e de mirare că a rezistat la tot felul de intemperii“, a comentat şeful unităţii, Doru Pencu.

Situată la 28 km de municipiul Brăila, secţia de cabaline de la Râmnicelu a avut un trecut tumultuos. Din anul 1945 până în 1982 unitatea a funcţionat ca fermă de elită în domeniul creşterii şi ameliorării cailor de rasă şi a aparţinut de fostul GAS Ion S Ion. În anul 1972, Depozitul Râmnicelu a fost preluat de către Centrul Republican pentru Creşterea şi Calificarea Cailor de Rasă. După 1989, unitatea a trecut în administrarea Regiei Autonome „Cai de Rasă“, transformată ulterior în Societatea Naţională „Cai de Rasă“ SA. În luna noiembrie 2002, Depozitul a fost preluat prin OUG 139/2002 de către Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva. „La această dată, secţia deţine un efectiv total de 78 capete, armăsari montă publică aparţinând raselor: Gidran - 3 capete, Trăpaş - 10, Semigreu - 20, Huţul - 7, Furioso - 3, Lipiţan - 30, Sport - 2, Cal de Bucovina - 3. Obiectivul acestei unităţi este creşterea, amelioarea, calificarea şi perfecţionarea efectului de cabaline de rasă pură“, a declarat pentru Lumea Satului Doru Pencu.

Douăzeci de armăsari daţi în custodie

În prezent, din cele 78 cabaline aparţinând Depozitului de la Râmnicelu, 20 sunt date în custodie, iar pentru alte 16 contractele sunt în derulare. „În perioada martie - septembrie armăsarii pleacă în custodie în staţiunile şi punctele de montă comunale. În afara avizelor de la medicul veterinar, primărie şi Oficiul Judeţean de Reproducţie şi Ameliorare a Raselor, se încheie un contract de custodie între unitate şi custode. La sfârşitul campaniei de reproducţie, respectiv la 1 septembrie, custozii trebuie să returneze armăsarii în unitate. Am dat mai ales în zona Vrancei. Sunt probleme din partea custozilor cu transportul armăsarilor, aceştia negăsind uşor mijloc de transport adecvat.“

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 13, 1-15 IULIE 2010

Vizualizari: 860



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI