Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Coincidenţă fatală
Poveste cu poliţişti, jandarmi, gardieni publici şi o victimă

Un nume obişnuit, comun, aşa cum au milioane de români. Un nume pe care, ani de zile, l-a purtat cu demnitate şi mândrie. Şi o încurcătură demnă de schiţele lui Caragiale. Ceva în genul străzilor Sapienţii şi Pacienţii. Dar, din cauza acestei confuzii, un tânăr prahovean a fost gata, acum cinci ani, să intre la puşcărie. Şi încurcăturile par să nu se fi terminat nici azi. Mai jos, în exclusivitate, povestea incredibilă a lui Mihai Radu, din comuna prahoveană Puchenii Mari.

Vinovatul fără vină

Mihai Radu din localitatea Puchenii Mari este un tânăr liniştit, care lucrează ca şofer la o societate din Ploieşti. Până acum opt ani el a locuit împreună cu familia în comuna Brazi, tot din judeţul Prahova. Dar, din motive personale, a vândut locuinţa de aici şi a cumpărat alta la Puchenii Mari. Nimic în neregulă până aici.

Mihai Radu îşi vedea liniştit de viaţa lui. Toţi vecinii, şi din prima comună, şi din cea de-a doua, îl ştiu pe tânăr drept unul cuminte, liniştit, la locul lui, care nu ar jigni niciodată pe nimeni cu nicio vorbă rea. Acum cinci ani, la adresa din Puchenii Mari soseşte o hârtie, prin care Mihai este înştiinţat că trebuie să plătească o amendă de 800.000 lei, căpătată în urma unor injurii şi acte de violenţă manifestate contra lui Ioan Helciu din satul Băteşti, aparţinând de comuna Brazi.

Procesul-verbal era încheiat de gardianul public Radu Popescu şi, conform datelor înscrise negru pe alb, reieşea că tânărul umblase noaptea prin sat, băuse şi îl atacase pe Helciu cu coasa. Apropiaţii susţin că aşa ceva nu se întâmplase. Dar, cum declaraţiile familiei nu au fost luate în considerare de poliţie, s-a ajuns în instanţă, unde Mihai solicită anularea procesului-verbal de contravenţie, exonerarea de plata amenzii şi anularea somaţiei de plată emisă de percepţia Puchenii Mari.

Ca martor este adus în proces Ioan Helciu, persoana chipurile bătută de învinuit. Acesta declară sub jurământ că nu l-a văzut niciodată pe Mihai Radu, mutat la Puchenii Mari. „Pe mine, a spus omul, m-a bătut unul mare şi spătos, cu mustaţă. Îl ştiu, este din Băteşti, de-al lu’ Blondu. Aşa le zice porecla. Îl cheamă tot la fel ca pe băiatu’ ăsta. Dar cum să zic că m-a bătut Radu Mihai aci de faţă, dacă m-a bătut altu’? Acest tânăr din faţa instanţei este nevinovat“. Toate acestea s-au consemnat şi completul de judecată a hotărât, definitiv şi irevocabil, că Mihai Radu este nevinovat.

Se insinuează o altă acuză

După un timp, la adresa din Puchenii Mari ajunge un alt proces-verbal de contravenţie. De data aceasta, tânărul era acuzat că, pe 4 aprilie 2004, la ora 11.45, în comuna Brazi, în faţa barului Bilton, a înjurat câţiva jandarmi, care i-au cerut să se legitimeze ca fiind suspect de furt de produse petroliere din conductele care trec prin marginea localităţii sau chiar din Rafinăria Petrobrazi, vecină cu comuna Brazi.

Aşa cum reiese din adresa societăţii unde Mihai Radu este angajat, acesta se afla la ora respectivă la muncă. Toţi colegii lui l-au văzut, au lucrat cu el, au mâncat cu el, au vorbit cu el. Nu putea să părăsească şantierul din Boldeşti Scăieni, unde se afla la acea oră, ca să se ducă la Brazi şi să înjure jandarmii. Chiar cel care a întocmit procesul-verbal, Cristian Popescu recunoaşte, când îl vede pe Mihai, că nu lui i-a întocmit proces-verbal: „Acela arăta altfel. Era mai solid, avea mustaţă, era recalcitrant“.

Dar amenda de 1.500.000 lei, primită cu procesul-verbal, nu a putut fi anulată fără ajungerea părţilor în instanţă. Asta a însemnat pentru familia lui Mihai alt stres, altă tensiune, altă cheltuială, alte declaraţii, alt timp pierdut pe la tribunal. Şi, din păcate, lista şicanelor continuă încă. 

O fi coincidenţă, o fi cârdăşie?

Firesc, oricine îşi pune întrebarea: cum de s-a ajuns într-o astfel de situaţie? Cum poate fi acuzat un om de ceva ce nu a făcut? Numai dintr-o regretabilă coincidenţă de nume? Atât gardianul public, cât şi jandarmul au luat datele personale de identificare ale lui Mihai Radu de la poliţie. Dar, pe lângă nume, fiecare individ are o dată de naştere, sunt trecuţi părinţii fiecăruia, e notată adresa.

Codul numeric personal ne diferenţiază unii de alţii. E greu de crezut că pe cei doi Mihai Radu, unul din Puchenii Mari, care a locuit înainte la Brazi, şi altul din Brazi, satul Băteşti, i-a făcut o mamă, al cărei prenume e Daniela, sau tatăl Victor, sau că sunt născuţi amândoi pe 14 ianuarie 1977! Ar fi mult prea straniu să fie aşa. Noi credem că e doar o neglijenţă. Angajaţi ai primă­riei din Brazi, dar şi alţi oameni din localitate au altă părere.

Sluga de casă a poliţiştilor

Radu Mihai din Băteşti este un om violent, cu foarte multe antecedente penale, dar este omul de casă al poliţiei, cel puţin aşa spun gurile rele din Brazi. „Cine aduce poliţailor benzină şi motorină din conducte? Radu Mihai din Băteşti. Cine închide ochii şi-l face scăpat pe ăsta, când e ceva, ca în cazul cu injuriile aduse jandarmilor? Poliţia din comună. Sunt mână în mână. Ăla fură, ăia acoperă urmele. În mod special sunt furnizate datele băiatului din Puchenii Mari.

Ca să scape sluga poliţailor. Şi, de fapt, nu poliţiştii de la noi, de aici, sunt capul răutăţilor, ci alţii, mai mari, de la judeţ. E unul implicat rău în traficul de produse petroliere, căpitan sau aşa ceva. Benzina asta de la noi atrage marii mahări, ca rahatul muştele“, ne-a declarat unul dintre locuitorii din Brazi, al cărui nume nu îl putem divulga, din motive lesne de înţeles, dar şi doi angajaţi ai primăriei.

„Să răspundă jandarmii şi gardienii!“

La momentul sesizării, am vrut să aflăm, firesc, şi punctul de vedere al poliţiştilor din comuna Brazi. Agentul principal Daniel Rujoiu, adjunctul şefului de post, a răspuns acuzelor aduse: „Jandarmii şi gardienii publici au încheiat procesele verbale. Noi nu avem niciun amestec.

Datele se iau de la Evidenţa Populaţiei din Ploieşti. Dacă ei au greşit, să fie traşi la răspundere. Noi suntem trei poliţişti la 9.800 de locuitori. Comuna are opt sate. Nu avem cum să-i cunoaştem pe toţi. Sunt numai minciuni“. Omul nostru pare să facă o confuzie ce ţine de neştiinţa sa în materie de organizare a structurilor administrative şi interne.

Una e scriptic, alta faptic

Totuşi, la IJP Prahova, la Evidenţa Populaţiei, familia lui Mihai Radu figurează la Puchenii Mari, nu la Brazi. Domiciliul este schimbat, conform mutării. Un alt Mihai Radu este la Băteşti, comuna Brazi. Cel recunoscut de localnici ca violent şi recalcitrant. Dar oalele, când sunt adesea sparte, cad în capul celuilalt.

Nina MARCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.11, 1-15 IUNIE 2009

Vizualizari: 838֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI