Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Coccidioza (eimerioza) iepurilor

Victima coccidiozei: tineretul din crescătoriile de iepuri!

Parazitismul cu coccidii afecteză toate speciile de mamifere şi păsări şi prezintă forme clinice grave la tineret şi inaparente la adulte.

La iepuri, boala afectează tineretul din crescătorii şi se manifestă sub două forme distincte, intestinală şi hepatică, sau sub formă asociată, numită enterohepatita coccidiană. Cauzele bolii şi factorii care influenţează apariţia acesteia

Coccidioza la iepure este produsă de mai multe specii ale genului Eimeria, care parazitează la diferite niveluri ale intestinului sau la nivelul canalelor biliare şi al ficatului. În organismul animal coccidiile se găsesc sub formă vegetativă (localizate intracelular), iar în mediul extern, sub formă de oochişti. Acesti oochişti sunt eliminaţi odată cu fecalele de către animalele infestate sau de purtătorii de coccidii. Oochiştii evoluează în mediul exterior în condiţii de umiditate crescută şi devin infestanţi.

Contaminarea animalelor are loc pe cale bucală, prin ingerarea oochiştilor odată cu apa şi furajele infestate cu aceştia.

Condiţiile necorespunzătoare de igienă, umezeala, curenţii de aer rece, aglomeraţiile şi carenţele alimentare contribuie la apariţia şi menţinerea coccidiozei. Cel mai receptiv la îmbolnăvire este tineretul în vârstă de 16-40 zile, cu un maxim la 30 de zile.

Leziunile

Cadavrele iepurilor cu coccidioză prezintă semne de slăbire accentuată, balonament abdominal şi blană murdară pe trenul posterior din cauza diareii. La deschiderea cadavrului, în forma intestinală a coccidiozei se observă îngroşarea pereţilor intestinali, cu prezenţa de hemoragii, noduli şi puncte albicioase pe mucoasă. În forma hepatică se observă mărirea ficatului, cu noduli alb-gălbui, de mărimi variabile, care conţin colonii de coccidii.

Semnele care trădează coccidioza

Coccidioza intestinală evoluează supraacut, acut şi cronic. Forma supraacută este mai frecventă la iepurii de 2-3 săptămâni şi se manifestă prin lipsa poftei de mâncare, slăbire şi moarte rapidă. Formele acută şi cronică se caracterizează prin tristeţe, inapetenţă, diaree apoasă cu strii de sânge, slăbire exagerată, deshidratare, sete exagerată şi moarte.
În forma hepatică, la simptomele digestive se adaugă icterul sau subicterul, ascita şi anemia (mucoasele au un aspect palid).

Diagnosticul se stabileşte pe baza semnelor clinice instalate la tineret şi se confirmă prin diagnostic de laborator ante şi postmortem, când se pun în evidenţă oochişti sau forme endogene ale coccidiilor. Diagnosticul diferenţial se face faţă de indigestia gastrică, enterocolite, jardioză, parazitoze digestive (helmintoze digestive sau cisticercoza hepatoperitoneală).

Cum prevenim apariţia şi răspândirea bolii

Extrem de importante sunt măsurile de igienă care constau din flambarea cuştilor pentru distrugerea oochiştilor. De asemenea, este necesară asigurarea unui microclimat corespunzător, precum şi folosirea de medicamente anticoccidiene.

Tratamentul sigur

Tratamentul se poate face cu medicamente anticoccidiene precum SULFACOCCIROM, soluţie buvabilă, asociat obligatoriu cu VITAMINA K3; SULFADIAROM şi AMPROLIUM 20%. Pentru a preveni instalarea rezistenţei la aceste medicamente, se recomandă rotaţia acestora la 1-2 ani.

În plus, este necesar ca la medicaţia specifică să se adăuge vitamino - terapie cu COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL ROMVAC 3 şi VITAMINA AD3E buvabilă şi de asemenea să se administreze soluţii de electroliţi, vitamine şi roburanţi care acţionează ca rehidratanţi şi tonice generale, ca de exemplu PERFUZOL.

dr. Viorica CHIURCIU, doctor în ştiinţe medicale, SC ROMVAC COMPANY SA
REVISTA LUMEA SATULUI NR.16, 16-31 AUGUST 2009

Vizualizari: 20126



֩ Comentarii

 
֠ 1.     daniela ghiuro -- (23-April-2010 )
este posibil sa apara coccidioza si la puii de caprioare?am crescut 4 pui in per.iunie-feb'09-10 si la 4 luni un baiat si apoi la 5 luni celalalt mascul au murit paralizand brusc...nimeni nu a stiut sa-mi spuna de ce...am chemat veterinarul din zoo,am fost cu al 2lea pui la Debrecen la o clinica veterinara si ..nimic!acum mai traiesc doar cele 2 femele,una fiind sora cu unul din cei 2 masculi si sunt in zoo...un veterinar in devenire mi-a zis ca sigur era coccidioza...dar ei avau conditii igienice la mine in gradina,mancarea era f proaspata-fructe,lucerna etc

֠ 2.     Alina -- (4-September-2010 )
Eu am auzit de la un doctor veterinar ca pentru a evita boala este bine ca puii intarcati sa nu fie hraniti 3 zile iar apoi sa dai de mancare cate putin la iepuri. Astfel,dispare riscul de balonare si indigestie provocata de virus.

֠ 3.     TOD -- (1-February-2011 )
Ai auzit foarte gresit ALINA. Acel medic ar putea lucra ca vidanjor nu ca veterinar.

֠ 4.     crisan -- (29-May-2011 )
de ce la iepurasii de rasa apare coccidoza in urma hranirii cu iarba uscata cam circa 10 zile?am uscato 10 zile si dupa ce au mancat din ea au inceput 2-3 sa fie tristi,sa se umfle si sa-mi moara dupa aceea.

֠ 5.     Bocsa ovidiu -- (18-January-2012 )
as vrea sa stiu cum sa previn aceasta boala coccidioza se repeta trimestial cu vitamine si cu coccistop s?

֠ 6.     gologan ioana -- (27-August-2012 )
Am un catel in varsta de 6 luni care a fost diagnosticat cu eimerioza canina a luat tratament 3 zile cu Baycox 1,6ml dar dupa aceste trei zile din nou a inceput sa aibe diaree. Prezinta toate simtomele, somnolenta, lipsa pofta dde mancare, diaree, sete si nu stiu ce sa fac va rosg sa ma ajutati cu un sfat nu as dori sa moara si cred ca tratamentul nu a fost suficient!

֠ 7.     anonim -- (16-March-2015 )
Am avut un iepuroi belgian si intr-o zi, pe la amiaza, il gasesc culcat si nemiscat in cusca. Era mort si dupa transare, am observat ca fierea ii este cumva adancita in ficat . de ce boala a suferit?

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI