Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Cine se joacă cu fondurile europene?

• Incredibil, la Centrul regional Sud-Muntenia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit nu s-a primit niciun proiect cu finanţare europeană

În vreme ce Guvernul şi Ministerul Agriculturii ne fac să credem că salvarea agriculturii se va face mai ales cu fonduri UE, realitatea este alta. Până la sfârşitul lunii mai 2009, Agenţia Naţională de profil nu deschisese Sesiunea de proiecte cu finanţare europeană. Directorul Centrului regional, cu sediul la Târgovişte, Georgiana Pupezescu ne spune că agricultorii interesaţi aşteaptă semnalul Agenţiei Naţionale de lansare a proiectelor pentru 2009.

În faţa acestei realităţi, Doamna director, al Centrului Agricol pare oarecum surprinsă de întrebarea noastră: „De ce se întârzie cu primirea proiectelor pe acest an?“. Domnia sa apreciază că situaţia nu-i pare, totuşi, îngrijorătoare. Asta fiindcă ultimele 550 de proiecte, sosite la sfârşitul anului trecut, dintr-un total de 2335 din 2008, sunt în stadiul final de realizare. Şi că valoarea proiectelor contractate, de circa 230 de milioane euro, arată cât de mult şi cât de bine s-a lucrat până acum.

Doamne, ce important a devenit site-ul!

Insistând cu întrebarea, despre ce şi cum începe treaba cu proiectele pe 2009, doamna directoare devine optimistă şi aproape sigură că Ministerul al Agriculturii, prin Agenţia sa de Management şi Agenţia Naţională de Plată pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit vor deschide sesiunea de proiecte. Poate chiar până pe 15 iunie a.c., chiar dacă nu este foarte sigură de aceasta. Mai ales că, după cum mai spune, a aflat că vor fi făcute şi o serie de schimbări de proceduri, inclusiv în Ghidul solicitantului.

În ambele cazuri schimbările vor obliga la eliminarea acelor probleme semnalate în anul 2008, de beneficiarii ai proiectelor. „Am primit asigurări că toate aceste modificări, inclusiv din Ghidul solicitantului vor apare în curând pe site-ul Agenţiei Naţionale“, mai arată interlocutoarea noastră.

Ea avea în vedere un sprijin mai activ pentru fermele agricole de subzistenţă, cu atât mai mult cu cât în 2008, pe ansamblul Centrului Regional au fost primite 1026 proiecte, toate aflate acum în curs de soluţionare. Astfel, că o mare parte dintre acestea, (ca de altfel şi celelalte proiecte primite în noiembrie-decembrie 2008), se află acum în evaluarea finală a experţilor centrului regional şi ai celor şapte oficii judeţene care-l compun (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman).

Întrebări fără răspuns

Şi, cum finanţarea europeană a cam rămas ultima speranţă a fermierilor şi a consiliilor locale – dat fiind şi faptul că noile prevederi le sunt mai favorabile în finanţarea a tot mai numeroase proiecte de servicii comunitare şi pentru populaţia de la sate – mulţi oameni vin acum, zi de zi, şi întreabă când îşi vor putea depune proiectele.

Am mai întrebat-o pe interlocutoarea noastră ce fac cei care n-au bani, cine îi ajută. „Deocamdată, numai CEC Bank, care le oferă, credite cu o dobândă mică. Cei care vor un avans li se poate oferi, însă, cu o garanţie bancară de 110% din valoarea avansului. Fapt este că întreprinzătorii care se aventurează printr-o astfel de procedură vor trebui să ia în calcul această garanţie, pe care trebuie s-o depună la Centrul Regional. Spun asta pentru că am avut şi beneficiari care au abandonat o serie de proiecte. Tot din cauza banilor“ arăta directorul Georgiana Pupezescu.

Cristea BOCIOACĂ
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.11, 1-15 IUNIE 2009

Vizualizari: 1094



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI