Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Certificatele de depozit, în ocara fermierilor

Producătorii cu care am discutat despre şansele programului „Primul siloz“ şi despre rolul certificatelor de depozit au fost aleşi pur aleatoriu. Uimitor este faptul că, despre un program lansat cu surle şi trâmbiţe, tocmai ei, cei cărora li se adresează, găsesc numai cuvinte de ocară.

Pornind de la bănuiala că a fost demarat din motive pur electorale, fermierii acuză că, de fapt, rostul lui este de a simula un oarecare interes, care în fapt nu există. Iar dacă totuşi cineva va avea de câştigat, acela va fi cu siguranţă depozitarul şi asta pentru că nu intervine nimeni în stabilirea preţului cerealelor.

Un program cu şanse zero
Ing. Mocanu Adrian – administrator Agrianca Prodserv – Dumbrava, Prahova - 900 ha

„Şansele ca acest program să fie funcţional sunt zero. Am 400 ha cultivate cu grâu şi întâmpin tot soiul de probleme: morarii nu-l iau, depozite nu avem, iar ca să duc într-unul autorizat nu se poate, pentru că îmi declasează marfa deşi este bună, invocând condiţiile climatice de anul acesta. În plus, cheltuielile cu preluarea, recepţia şi depozitarea fac cât nu merită.

Decât să-l duc la el, mai bine-l trântesc jos în curte pe pământ. Şi ce nevoie am eu de certificatele de depozit? Să iau credit? Mie îmi trebuie bani, nu credite. Cei care în general iau bani de la bancă să ştiţi că au cu ce garanta, restul nici nu au dar nici nu vor avea cu ajutorul acestor certificate.“

O gogoaşă electorală
Ion Alexandru, director Agromixt Buciumeni,jud. Călăraşi

„Prin acest program suntem lăsaţi, din toate punctele de vedere, la mâna celor care au silozuri. Ele se dau pe o marfă care are o anumită calitate şi care este vandabilă. Păi cum să merg eu să iau certificate de depozit în aceste momente în care, vede toată lumea, ba a fost secetă, ba a plouat prea mult la momentul recoltării?! În primul rând, ei nu-mi vor da certificat de depozit pentru că vor spune că grâul nu e bun şi nu are valoare. Iar dacă îmi vor da în aceste condiţii, la un moment dat cheltuielile cu însilozarea vor depăşi valoarea produsului.

Eu cred că cei care vorbesc de certificate de depozit la ora asta sunt inconştienţi. Aşa se întâmplă când ajung în fruntea ţării nişte neaveniţi, nu ai ce să le ceri, nici nu poţi judeca elemente de genul ăsta. Este o gogoaşă de campanie electorală.“

Panaramă, mascaradă
Tuzu Gheorghe, administrator SC Agro Global SA – 7.300 ha

„Panaramă, mascaradă exact aşa se numeşte acest program. Pentru ce ne dau certificate de depozit? Să mă duc cu ele la bancă să iau credit cu dobândă de 30%? Programul e degeaba, dacă nu se iau măsuri pe toată filera. Cât să-l ţinem acolo depozitat? Că noi trebuie să-l vindem pentru că avem acum nevoie de bani.

Avem credite de plătit la bănci, avem de achitat utilajele luate pe FEADR, furnizorii de input-uri. Acest program nu va merge pentru că producătorii vând şi cu 0,3 lei grâul, cum o fi, dar vând că nu au încotro.
Este o utopie...

Eu am crescut şi m-am format într-un sistem în care am învăţat nişte reguli de piaţă elementare! Economia acum este aceeaşi, dar regulile nu mai există, iar tot ceea ce se impune cu forţa nu are cum să meargă.“

Singurii care câştigă sunt depozitarii şi băncile
Buică Grigore, com. Dobreşti, Teleorman

„La momentul de faţă nu putem să valorificăm grâul pentru că preţul este derizoriu. Ni se spune să ieşim cu el la începutul anului următor, poate mai creşte preţul. Acest program ne permite să mergem să depozităm până când mai creşte preţul, dar diferenţa pe care o iau dacă îl vând mai târziu o dau la depozitare. Ba s-ar putea să mă trezesc că trebuie să mai vin şi cu bani de acasă.

Şi atunci, dacă silozarul mă execută cu depozitarea, iar băncile cu dobânda, care mai e ajutorul?“

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI NR.16, 16-31 AUGUST 2009

Vizualizari: 844



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI