Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Ceahlăul – legendă şi istorie*

„De strajă ţării noastre pus“, cum spunea George Coşbuc, Ceahlăul, considerat ca fiind unul dintre munţii sacri ai dacilor alături de Şureanu din Parâng şi Găina din Apuseni, este amintit de geograful grec Strabon ca fiind Kogainon – muntele marelui zeu Zamolxis şi al preotului Deceneu. Zărit de la mari depărtări „chiar de la Cetatea Albă“, spunea Gheorghe Asachi, era ca un far călăuzitor pentru păstorii transhumanţi.

Volumul, alcătuit de un colectiv coordonat de profesorul Daniel Dieaconu, se adresează în egală măsură sufletului, dar şi spiritului şi cu siguranţă nu ar fi fost greşit dacă alături de „mitologie“ şi „creştinism“ ar fi fost adăugat şi cuvântul „istorie“, pentru că asemeni evoluţiei oamenilor şi locurilor, lucrarea urmăreşte, invocă fapte şi adevăruri istorice, zugrăveşte frumuseţea locurilor, obiceiurile, zestrea spirituală şi frumuseţea interioară a muntenilor, urmaşi ai carpilor – o seminţie dacică de la care, se spune, ar fi venit şi numele munţilor Carpaţi.

Împărţită în şapte capitole, lucrarea prezintă cititorului locuri, oameni, fapte şi tradiţii istorice din ţinutul dominat maiestos de muntele sfânt, sihaştri şi călugări care s-au nevoit din cele mai vechi timpuri aici, o antologie a miturilor şi legendelor Ceahlăului.

Sunt readuse în memoria cititorilor personaje ilustre – pelerini şi turişti – veniţi pe Ceahlău de-a lungul vremilor, iar un alt capitol este dedicat Sărbătorii muntelui, Ceahlăul fiind singurul masiv românesc care are un hram al său anual, pe 6 august, de sărbătoarea Schimbării la faţă.

Cartea, subliniază în prefaţă prof. Vasile Pruteanu, e un mesaj la care trebuie să ia aminte nemţenii şi românii mai fragezi ca vârstă pentru că este destinată şi lor. Cum, de asemeni, cred că această lucrare este deopotrivă şi un excelent ghid turistic care promovează locurile, oamenii şi tradiţiile acelui colţ de pământ românesc.

La numeroasele adnotări despre toponi­mele şi legen­dele care au atras atenţia şi despre care au scris mari oameni de cultură precum Dimitrie Cantemir, Mihai Eminescu, Lazăr Şăineanu, Mihail Sadoveanu, Romulus Vulcănescu şi mulţi alţii, se adaugă, iată, şi lucrarea apărută la Editura Cetatea Doamnei din Piatra-Neamţ.

*Mitologie şi creştinism la Muntele Ceahlău; Itinerarii spirituale şi turistice, coord. Daniel Dieaconu, Editura Cetatea Doamnei, Piatra-Neamţ.

Stelian Ciocoiu
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 18, 16-30 SEPTEMBRIE 2010

Vizualizari: 1260



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI