Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Cea mai mare pădure de stejar, la Bolintin

Pădurea Bolintin reprezintă cea mai mare zonă de pădure compactă care a dăinuit peste timp ca parte din vestiţii Codri ai Vlăsiei şi ai Deliormanului. Astăzi, aici se conservă structuri forestiere arhetipale şi exemplare seculare de stejar în trei din cele 28 de tipuri de habitate forestiere naturale protejate din România. Pe lângă stejar, în zonă se mai găsesc specii de cer şi gorun, precum şi suprafeţe împădurite cu plopi şi sălcii.

Pentru protejarea speciilor care au rezistat până în zilele noastre, s-a considerat că este nevoie de asigurarea unui management adecvat. Așa s-a născut Proiectul „Management eficient al ROSC10138 - Pădurea Bolintin“, care a fost lansat la Giurgiu.

Astfel, 4.700 ha vor beneficia de monitorizarea şi creşterea gradului de conştientizare a populaţiei cu privire la conservarea biodiversităţii din Aria naturală protejată Pădurea Bolintin.

„Managementul eficient al ROSC 10138 - Pădurea Bolintin este finanţat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, şi are ca scop elaborarea unui plan de management şi organizarea de activităţi dedicate informării tinerilor privind protecţia şi conservarea biodiversităţii“, a declarat Emilia Iancu, membră a Consiliului Ştiinţific al Asociaţiei pentru Educaţie Permanentă și Formare Profesională „Francisc I. Rainer“.

Proiectul are o valoare totală de 1.022.293 de lei, din care 911.370 de lei reprezintă contribuţia FEDR şi se derulează în perioada 2011-2013.

La lansare a fost prezent și Octavian Anghel, directorul Direcţiei Silvice Giurgiu, din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

Conform Asociaţiei „Francisc I. Rainer“, Situl Pădurea Bolintin constituie cea mai reprezentativă zonă de stejar (Quercus robur) din întregul areal al speciei din România. Pădurea ocupă 4.546 ha (96%) şi concentrează 12 tipuri de staţiune forestieră şi 21 de tipuri de pădure, respectiv 25% și 33% din numărul acestor unităţi tipologice fundamentale existente în zona de Câmpie a României, grupate în opt din cele 50 de formaţii forestiere ale ţării.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2011

Vizualizari: 1767



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI