Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ce mai faceţi, domnule...  profesor, Ioan Văcaru-Opriş?

Născut în 1938 la Piatra-Neamţ, prof. univ. dr. ing Ioan Văcaru-Opriş (foto) este absolvent al Facultăţii de Zootehnie din cadrul Universităţii „Ioan Ionescu de la Brad“ din Iaşi, promoţia 1961.

După absolvire este oprit în învăţământul superior, iar în 1973 obţine titlul ştiinţific „Doctor în Agronomie“. Profesor universitar din 1990, este titular al disci­plinelor „Tehnologia creşterii păsărilor“ şi „Tehnologia industrializării produ­selor de origine animală“. În cei 48 ani de activitate didactică şi de cercetare, a elaborat un număr de peste 200 lucrări cu caracter didactic, ştiinţific şi de popularizare ale ştiinţei şi tehnicii zootehnice publicate în ţară şi în străinătate. În anul 2004 este Laureat al Academiei Române pentru „Tratat de avicultură“ (3 volume).

Este expert al Camerei Europene de Experţi şi membru al Corpului Tehnic Internaţional pentru Apărare şi Protecţie Civilă din Uniunea Europeană. În anul 2000 a primit distincţia „The Research Board of Advisors“, acordată de The American Biographical Institute. A fost timp de zece ani decan al Facultăţii de Zootehnie.

- Aşadar, domnule profesor, sunteţi în plină activitate.

- Da, continui să predau şi să conduc lucrările practice la cursurile mele. Sunt conducător ştiinţific de doctorat pentru specializarea „Tehnologia exploatării păsărilor şi animalelor de blană“. Din 1990 am, ca să spun aşa, 17 doctori, iar în prezent lucrez cu 19 doctoranzi.

- Cu aceştia, domnule profesor, sunteţi în legătură directă, dar în ce măsură vă solicită sfatul ceilalţi absolvenţi?

- Vreau să vă spun că studenţii sunt viaţa mea şi aş vrea să fiu în mijlocul lor până când bunul Dumnezeu va hotărî să plec într-o altă lume. Până atunci, sunt mereu printre studenţii mei şi aceleaşi legături le am cu absolvenţii care vin la facultate sau mă invită în unităţile unde lucrează, îmi cer sfatul şi, în măsura în care am posibilitatea, căutăm împreună soluţii pentru îmbunătăţirea activităţii.

- Aş vrea să amintiţi încă un fapt: aţi fost primul din România care a utilizat tehnici nucleare în agricultură.

- Aşa este, am avut unele încercări de radio-biostimulare a embrionilor de găină, de decontaminare a halelor şi multe altele, cu rezultate apreciate la manifestările ştiinţifice din ţară şi de peste hotare.

- Fără îndoială că vă aflaţi în miezul lucrurilor. Cunoaşteţi starea în care se află agricultura românească, în general, şi avicultura pe care aţi slujit-o o viaţă întreagă.

- Cred că atât timp cât cei care diriguiesc agricultura românească sunt oameni politici, şi nu specialişti, România nu se va putea înscrie în rândul ţărilor dezvoltate cu rezultate bune. Să nu uităm că, de ani buni, importăm majoritatea alimentelor de care avem nevoie, în timp ce, spun specialiştii, pământul ţării noastre ar putea hrăni 80 milioane de suflete.
Mai mult, atât timp cât pentru agricultură nu se va elabora o strategie pe timp îndelungat pentru dezvoltarea acestei ramuri a economiei naţionale, pentru asigurarea unei agriculturi zootehnicizate, vom rămâne în acelaşi stadiu, în condiţiile în care, o spun încă o dată, România deţine al doilea loc ca potenţial agricol în Uniunea Europeană, după Franţa.

Stelian CIOCOIU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.7, 1-15 APRILIE 2009

Vizualizari: 2717



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI