Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Cât mai multă lumină în adăposturi

Efectul biologic complex al radiaţiilor electromagnetice solare asupra animalelor se manifestă distinct pe intervalele lungimilor de undă, după cum urmează:

- spectrul luminos sau lumina albă între 400 şi 700 de nanometri stimulează funcţiile vegetative, endocrine, de reproducţie, producţia de lapte şi, sezonier, întreţine bioritmurile.
- spectrul ultraviolet între lungimile de undă de 265-297 nanometri (milimicroni) are efect bactericid, bacteriostatic şi virostatic. Între lungimile de undă 280-310 nanometri declanşează sinteza vitaminei D2 în tegument şi în ţesuturile subiacente. Toate radiaţiile ultraviolete activează metabolismul, funcţiunea tiroidei şi dezvoltarea numerică a elementelor figurate din tabloul sanguin.
- spectrul infraroşu cu lungimi de undă între 780-3.000 nanometri este format din raze calorice, care au mare putere de pătrundere prin tegument şi ţesuturi.

Cerinţe

La iluminarea interioară a adăposturilor participă:

- iluminarea directă prin ferestre, preponderentă în apropierea acestora;
- reflexia interioară determinată în adâncimea încăperilor şi produsă îndeosebi de spoirea albă a suprafeţelor;
- reflexia exterioară dată de clădirile şi terenul învecinat, până la 12 metri distanţă.

Condiţiile pentru realizarea coeficientului minim de iluminare naturală se realizează prin:

- existenţa ferestrelor pe ambele laturi ale adăpostului;
- lăţimea adăposturilor, maximum 10 metri;
- axa longitudinală a adăposturilor orientată pe direcţia N-S;
- ferestrele trebuie să aibă o poziţie înaltă, cu parapeţi la 1,70-1,80 metri înălţime şi să permită iluminare spre interior, până dincolo de treimile deschiderii.
Coeficienţii de iluminare se apreciază în cadrul adăposturilor de animale, calculând mărimea ferestrelor prin raporturile de vitrare, care reprezintă proporţia dintre suprafaţa geamurilor şi suprafaţa pardoselii interioare.

Efectele benefice

Aceste radiaţii îmbunătăţesc confortul termic, intensifică procesele de oxidare şi metabolismul general, stimulează funcţiile endocrine. Animalele beneficiază de radiaţiile ultraviolete numai în aer liber, în padoc. În adăposturi, sticla de geam este permeabilă numai pentru lungimi de undă mai mari de 320 nanometri. De aceea, iluminarea adăposturilor se dimensionează pentru spectrul vizibil, la nivelul minim necesar stimulării agilităţii şi apetenţei animalelor, respectiv pentru executarea lucrărilor zootehnice.

Coeficientul minim de iluminare naturală sau factorul de lumină al zilei, într-un punct interior al adăposturilor zootehnice, va fi de 50-1001 x. Totodată, această valoare minimă, măsurată la un metru deasupra pardoselii, trebuie să reprezinte cel puţin jumătate din valoarea medie pe adăpost, pentru a nu îngreuna vederea personalului la trecerea din zonele mai luminoase în punctele de minimă luminozitate.

Dr. vet. Mihai PETCU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 18, 16-30 SEPTEMBRIE 2010

Vizualizari: 753֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI