Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Castanul, sursă de sănătate

Îi întâlnim aproape în fiecare colţ de parc, iar uneori chiar şi la marginea pădurilor. Ne adăpostim la umbra lor răcoroasă, fără să ştim că, pe lângă frumuseţea lor sălbatică, aceşti copaci pot avea şi efecte terapeutice asupra organismului nostru. Este vorba de Aesculus Hippocastanum, un arbore originar din Asia Mică, care este cunoscut la noi sub denumirea de castan porcesc. Specialiştii în silvoterapie spun despre energia castanului că dezvoltă fantezia oamenilor, dar că atunci când cineva petrece un timp îndelungat lângă acest arbore poate avea chiar halucinaţii.

Proprietăţile terapeutice ale castanului sunt foarte valoroase, fiind confirmate din punct de vedere clinic. Totodată, castanul are şi efecte remineralizante, tonice, utile mai ales în convalescenţe, efecte tonice musculare, nervoase şi tonic venoase, protejează acidul hialuronic din piele şi normalizează secreţia glandelor sebacee. Spre exemplu, de la castanul comestibil Castanea sativa se recoltează coaja, florile, frunzele şi seminţele. Momentul prielnic pentru a se aduna coaja este primăvara, când seva începe să circule. Atunci coaja se poate lua de pe ramurile de 2-5 ani. Folosită sub formă de infuzie, aceasta are proprietatea de a scădea temperatura.

Florile se culeg atunci când 50-60 sunt înflorite şi sunt un bun tratament pentru nodulii mamari. Se mărunţesc şi se pune o linguriţă de flori în 250 ml de apă clocotită. Frunzele se recoltează în luna iunie, fără peţiol principal. Bogate în substanţe, acestea dezvoltă o acţiune sedativă asupra organelor şi pot vindeca bronşitele şi reumatismul. Seminţele se adună în lunile de toamnă, septembrie şi octombrie, atunci când fructele se deschid. Seminţele şi scoarţa au asupra organismului efecte antiinflamatoare, vasoconstrictoare, hemostatice şi decongestionante.

Recomandări

Castanul are o importantă contribuţie în tratarea unor boli grave. Rezultatele bune obţinute de coaja brună a seminţelor de castan sălbatic în tratamentele pentru ulcere varicoase, flebite şi varice, hernie de disc, spondiloză sciatică confirmă proprietăţile extraordinare ale acestui copac.

Coaja brună a seminţelor de castan conţine saponozide triterpenice, printre care escina, cu proprietăţi venotonice, vasoconstrictoare şi antiinflamatoare, care diminuează durerile musculare şi edemele membrelor inferioare. Aceasta mai conţine şi aminoacizi cu uşoară acţiune anestezică, taninuri cu acţiune astringentă, precum şi derivaţi flavonici, printre care rutozidul, un glicozid cu proprietăţile vitaminei P. Măreşte rezistenţa capilarelor sanguine şi scade permeabilitatea vasculară. Produsul se foloseşte numai sub formă de tinctură, deoarece principiile active conţinute nu se dizolvă în apă, ci numai în alcool.

Mod de preparare

Tinctura din coaja brună a seminţelor se prepară astfel: 40 g de coajă brună se taie în bucăţi mărunte, care sunt puse la uscat, după care se macerează 20-30 de zile în 200 ml de alcool de 70 de grade. În tot acest răstimp se agită conţinutul. Preparatul obţinut se filtrează şi se păstrează în sticluţe brune bine astupate. Folosirea lui este recomandată în tratamentul intern: 20-30 de picături, de 2-3 ori pe zi, în puţină apă, înainte de masă, timp de 15-20 de zile pe lună şi se repetă la câteva luni, cât este necesar.

Pentru un alt preparat, din aceeaşi coajă, dar care are uz extern, se folosesc 100 ml de tinctură de castan sălbatic, 100 g lanolină anhidră şi 20 g vaselină. După care este folosit ca unguent, o dată de două ori pe zi, care se aplică pe regiunea afectată, masând uşor în sensul circulaţiei de întoarcere.

Castanele, un delicios preparat culinar

Pe lângă folosirea în medicina naturistă, castanele pot fi şi alimente culinare excelente. Acestea au un bogat conţinut în vitamine (de exemplu – vitamina C este în aceeaşi proporţie ca în lămâie, 50 mg la 100 g ), minerale şi o valoare calorică de 200 de calorii la 100 g. Deşi pot fi consumate de către oricine doreşte să mănânce altceva, acestea sunt recomandate îndeosebi persoanelor cu astenie fizică şi intelectuală, convalescenţilor şi bătrânilor. Cele mai delicioase sunt castanele prăjite sau fierte sub formă de piure, în diverse combinaţii cu produse de cofetărie.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 4, 16-28 FEBRUARIE 2009

Vizualizari: 5335֩ Comentarii

 
֠ 1.     melania -- (28-April-2011 )
ceva sensibil despre castac ne trebie intr-o compunere si mie sila sa o fac ajutatima va rog va rg

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI