Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Cânepa ar putea să aducă un miliard de euro

• Prognoza nu este una exagerată, dar în conjunctura actuală pare a fi una ireală. Această specie, după cum vom vedea, deosebit de valoroasă şi profitabilă, a dispărut practic din structura culturilor. Poate va reveni cel puţin ca o cultură alternativă, dacă nu şi ca una care poate scoate sărăcia din ogradă.

Originară din China, cunoscută de peste 12.000 de ani în lume, cânepa a fost cândva foarte răspândită şi pe meleagurile noastre. Abandonarea ei s-a făcut sub presiunea fibrelor sintetice, a legislaţiei confuze, dar şi a prostiei noastre dacă vreţi. Până în anul 1989, România ocupa primul loc în Europa şi locul patru în lume (56.000 ha), pentru ca în 1994 să ajungem la 800 ha cultivate, iar anul trecut la mai puţin de 400 hectare. O tradiţie atât de veche merită să fie reluată pe scară largă nu doar din raţiuni de pitoresc şi savoare pentru turişti, sau ca element de design vestimentar promovat de ecologişti, ci mai ales pentru extraordinarul potenţial economic, abandonat din raţiuni stupide!

O plantă iubită de agricultori

Privită în cultură, cânepa nu este foarte impresionantă. O plantă înaltă, cu frunze dinţate pe margine, cu flori mici, verzui. Numai că ea este utilizabilă 100%! Vă rog să reţineţi: 100%! România este singura ţară din Europa care cultivă cânepa pentru fuior, iar soiurile noastre sunt printre puţinele din lume care dau o fibră lungă. Nemţii, colaboratorii noştri externi, au denumit-o „fibra de aur“.

Dacă 20-25% din plantă este fibră pentru fuior, celelalte produse – puzderia, frunzele, câlţii, seminţele reprezintă materia primă pentru plăci presate pentru construcţii, pâslă pentru izolaţii termice şi fonice în construcţii şi automobile, brichete pentru foc (putere calorică de 3 ori mai mare ca a lemnului), aşternut pentru animale (absoarbe mirosul de urină), seminţe pentru păsări (creşte producţia de ouă), cosmetice (şampoane, săpunuri), medicamente (ceaiuri, unguente), alimente (ulei, bere), compost pentru cultura ciupercilor Pleurotus, sfoară de balotat, saci pentru ambalaje etc.

Până şi hârtia poate fi produsă din cânepă, cruţând pădurile şi aşa aflate sub asediu, posibilitatea de reciclare a acestui tip de hârtie fiind de 6-7 ori mai ridicată decât pentru hârtia din lemn.  Agricultorii iubeau această plantă pentru că un teren cultivat cu cânepă stârpea buruienile şi insectele, îmbogăţea pământul cu fosfor şi pregătea terenul pentru alte culturi. În plus, nu necesită lucrări de tratare şi îngrijire în timpul vegetaţiei.

Specialiştii din agricultură îşi fac deja probleme din cauza dispariţiei acestei culturi folosite ca asolament. În Europa, cânepa este solicitată atât pentru seminţe, cât şi pentru fibre, dar este cultivată pe suprafeţe reduse. Cultivarea ei pe suprafeţe din ce în ce mai mari ar putea oferi o mare şansă pentru redresarea economică a multor fermieri. Astăzi, când lumea solicită tot mai mult produse naturale, sănătoase, este cum nu se poate mai oportună oferta de produse ecologice din cânepă.  Recent, pe 22 ianuarie, FAO – Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a declarat oficial 2009 – Anul internaţional al fibrelor naturale!

Aşadar, nu mai este timp de aşteptat! Ministerul de resort trebuie să reconsidere, în regim de urgenţă, această specie mult mai profitabilă decât grâul ori porumbul, oferindu-le cultivatorilor suportul financiar absolut necesar în această etapă, subvenţionând şi producţia de seminţe, la fel de valoroasă precum cea de fibre lungi.  Bani există. Uniunea Europeană are chiar un program special pentru culturile de in şi cânepă. Profitând de el, România ar putea deveni, chiar de anul acesta, unul dintre principalii producători şi exportatori de cânepă de pe continent. Ar putea deveni… dar mai ştii…?

Adela EFTIMIE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 4, 16-28 FEBRUARIE 2009

Vizualizari: 5299֩ Comentarii

 
֠ 1.     Adrian -- (27-November-2010 )
La tara (zona Ghimpati Alexandria)am ceva teren (o fosta vie hibrida) si cum acum cumpar ulei ,faina si seminte de canepa de la Plafar, m-ar interesa sa-mi cultiv canepa atat de sanatoasa consumului uman dar si pentru constructia unei case ecologice . Nu stiu ce implicatii legale ar fi ! Cum ma pot proteja de infestarea cu soiuri indiene ?

֠ 2.     mihai stoica -- (28-April-2011 )
vreau sa cultiv in gradina casei cinepa pentru seminte .

֠ 3.     Bogdan -- (4-May-2011 )
Buna, doresc sa stiu daca exista carti sau cursuri indrumatoare in cultivarea acestei plante. Am mult teren la tara si as vrea sa-l dedic canepei. Mentionez ca nu prea am cunostinte in domeniul agriculturii. Va multumesc.

֠ 4.     redactie -- (4-May-2011 )
Cele mai multe informatii referitoare la cultura de canepa si implicatiile sale le veti gasi la specialistii de la statiunea de cercetare de la Secuieni,Neamt.Ei va pot ajuta atat cu indrumarile tehnice cat si cu samanta. V. S. . Lumea Satului

֠ 5.     Bogdan -- (11-May-2011 )
Va multumesc!

֠ 6.     Eugen Stramaturaru -- (25-November-2011 )
Buna ziua, sunt interesat in ajutarea potentialilor cultivatori de canepa si in cumpararea productiei lor. Va rog sa ma contactati. Multumesc anticipat.

֠ 7.     mihai -- (28-November-2011 )
Buna ziua , m-ar interesa daca dumneavoastra aveti informati despre fondurile europene cu privire la cultivarea canepei . Daca puteti sa imi ziceti de ex -ce suprafata este necesar pt cultivare ,-trebuie facut un proiect ? ....va multumesc .

֠ 8.     Marin Marian -- (11-February-2012 )
Pot sa va spun ca rusii pun mare accent pe cultivarea canepei.In plus ei au obtinut un soi cu 0%TCH.Pentru doritori puteti sa va adresati pe e-mail ;transbioil@yahoo.com

֠ 9.     singiorzan ioan -- (26-March-2013 )
m-ar interesa sa cumpar seminte de cinepa si nu stiu de unde,daca puteti sa ma ajutati.

֠ 10.     popoviciu anton -- (18-April-2016 )
Suntem destui interesati despre aceasta planta,asa ca va pot sugera grupul Canepa,in si traditii pe Facebook.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI