Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Canada, văzută… nu doar din autocar (ll)

Legume şi fructe am văzut doar în pieţe, care erau aprovizionate cu cantităţi imense aduse în special din America, dar şi din Europa.

Am văzut standuri frumos amenajate, cu produse ecologice, evident mult mai scumpe. Piețele erau pline de afine de producție autohtonă, zmeură și căpșuni. Am constatat cu surprindere că prețul casoletelor cu fructe de pădure era aproximativ ca la București. Spre exemplu, 600 g de afine costau 3 dolari canadieni, ceea ce înseamnă 9 lei. Drept e că în provincia Quebec se pune accent pe consumul de produse autohtone tradiţionale, fapt stipulat şi de o recentă hotărâre.

Legume din grădina planetei

De asemenea, am văzut şi o varietate de legume din toată lumea: vinete albe și mov, niște tuberculi uriași, aduși din Africa, tot soiul de cartofi, salate, varză, mirodenii și condimente. Magazinele gem de produse din toată lumea. Brânzeturile canadiene din Quebec imită oarecum tradiția franceză.

Pe de altă parte, carnea de pasăre mi s-a părut mai slabă calitativ decât la noi. În schimb, carnea de iepure sau miel este foarte gustoasă. Dacă știi să cumperi, să te orientezi în noianul de produse alimentare de pe toate continentele, poți găti mâncărurile noastre ca și cum ai fi la București. Oricum, am remarcat că românii din Montreal fac cumpărături mai ales din magazinele italiene sau grecești.

Tot acolo am întâlnit trei sortimente de unt: sărat, puțin sărat și nesărat, la un preț de circa 4 dolari canadieni pachetul de 430 g. Oricum, la noi nu poți cumpăra cu 12 lei 2 pachete de unt.

Baie de roşii contra.. sconcşilor

În Canada s-a împământenit tradiția de a cumpăra carne, lapte, legume sau fructe direct de la fermier. De asemenea, mulți orășeni își duc copiii în mediul rural, ca să vadă cum arată o livadă sau un animal domestic.

Preşcolarii şi cei din ciclul primar pot sta o săptămână într-un fel de tabără de vară, în casa fermierului. Acolo sunt îmbrăcați  „țărănește“ (adică în hăinuțe confecționate din pânză de casă și bumbac ecologic) și, astfel costumați, participă la munci ușoare prin gospodărie. Micii oaspeți sunt hrăniți, evident, cu produsele naturale, foarte sănătoase, din gospodăria fermierului.

Timp de două luni, cât am stat în Canada, n-am văzut niciun câine maidanez, problema acestora fiind rezolvată simplu. Dacă după o perioadă (până într-o lună) câinii nu sunt adoptați de iubitorii de animale, sunt eutanasiați. Dacă nu sunt câini în jurul containerelor de gunoaie, în schimb sconcșii sunt o prezenţă nelipsită, dar nedorită de localnici din cauza mirosului neplăcut pe care-l emană.

Dacă ai nenorocul să calci cu mașina un sconcs, nu poți scăpa de mirosul neplăcut decât îmbăind mașina în suc de roșii. Este un secret al zonei, pe care emigranții îl cunosc chiar după primele săptămâni de viață în Canada.

Maria Şerban Silivaș
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2011

Vizualizari: 677



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI