Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Caleidoscop

Vietăţi marine care ucid

…În apele Terrei trăiesc 30.000 de specii de meduze. Unele dintre acestea pot atinge patru metri şi jumătate şi au până la 60 de tentacule.

…Caracatiţa cu inele albastre are dimensiunile unei mingi de golf, dar, în pofida aspectului aparent inofensiv, este un prădător de temut. Această vietate de culoare maronie şi cu cercuri albastre stă ascunsă pe fundul apei printre pietre, rareori fiind văzută de către om. Atunci când se simte ameninţată, inelele devin de un albastru intens. Veninul ei este de 10.000 de ori mai puternic decât cianura, iar muşcătura ei poate ucide un adult în 90 de minute.

…Una dintre cele mai periculoase meduze este viespea de mare, a cărei lungime nu depăşeşte 1,5 centimetri. Însă cele 60 de tentacule ajung uneori până la patru metri. Arma letală a viespii de mare sunt cele 5.000 de celule otrăvitoare care se găsesc pe tentaculele ei. Despre aceste celule otrăvitoare oamenii de ştiinţă spun că au suficiente toxine pentru a ucide 60 de oameni.

Cele mai periculoase arahnide

…În Australia trăiesc 22 de specii de păianjeni veninoşi. Unul dintre aceştia este păianjenul cu spate roşu, specie care se înrudeşte cu văduva neagră. Deşi are dimensiunile unui bob de mazăre, una dintre cele mai puternice arme ale sale este pânza pe care o ţese. Aceasta este atât de lipicioasă şi de puternică încât în ea se pot prinde chiar şi şoareci şi pui de şerpi.

…În topul celor mai veninoşi păianjeni se află şi păianjenul cu pânza pâlnie. Veninul său extrem de puternic poate ucide un om într-un sfert de oră. Atunci când muşcă, practic se înfige în corpul victimei. Colţii săi sunt atât de puternici încât pot străpunge unghia. Sunt foarte periculoşi vara şi toamna, când începe perioada de împerechere.

Reptile de temut

…Crocodilii de apă sărată pot înota neîncetat până la 1.000 de kilometri. Aceştia ating până la 300 de kilograme şi şase metri lungime, fiind clasaţi în topul celor mai mari şi mai de temut reptile din lume. Aparatul lor digestiv le permite să digere în întregime victima cu oase, copite şi păr.

…În vestul şi sud-estul Australiei trăiesc, în habitate variate, 50 de specii de şerpi veninoşi.

Şarpele tigru este unul dintre ei. Atunci când se simte atacat, îşi lăţeşte gâtul pentru a părea mai mare. Muşcătura lui provoacă asfixiere şi hemoragii foarte greu de oprit.

Vipera mortală este şi ea unul dintre prădătorii de temut. În aşteptarea victimei, ea poate sta nemişcată săptămâni întregi. Muşcătura este foarte rapidă: doar un sfert de secundă.

…Taipanul este cel mai lung şarpe veninos, atingând aproape trei metri. Un miligram din veninul său poate ucide 1.000 de şoareci.
Însă cea care cauzează cele mai multe decese umane este muşcătura şarpelui cafeniu.

Laura DOBRE ZMARANDA
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 22, 16-30 NOIEMBRIE 2010

Vizualizari: 624֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI