Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Caii semisălbăticiţi în Deltă

Existenţa cailor sălbatici în pădurea Letea a stârnit în ultima perioadă discuţii aprinse. De o parte a baricadei sunt cei care pledează pentru protejarea animalelor, iar de cealaltă parte sunt cei care susţin că prezenţa lor în această rezervaţie naturală este o problemă care trebuie rezolvată. Un rol important în această conjunctură îl are şi Autoritatea Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care a început o anchetă privind aspectele legate de problematica bunăstării animalelor, precum şi a acţiunilor de monitorizare, profilaxie şi control al Anemiei Infecţioase Ecvine (AIE).

Ancheta ANSVSA

Concluzia acestei anchete a relevat că, pentru perioade mari de timp în cursul anului, animalele cetăţenilor sunt lăsate libere pe păşunile existente, în grinduri, dar şi în zone protejate precum Pădurea Letea. Conştiente de importanţa păstrării echilibrului ecologic, dar şi de necesitatea menţinerii unor proporţii rezonabile între diferite specii de animale domestice care utilizează păşunile localităţii, autorităţile locale au informat sătenii cu privire la limitarea numărului de cabaline. Acesta a fost contextul în care persoanele interesate de comerţul cu animale au identificat o oportunitate de achiziţionare a cailor de la proprietarii din Sulina şi C.A. Rosetti.

Drept urmare, din zona C.A. Rosetti şi Sulina au plecat spre sacrificare în diferite unităţi de profil din ţară aproximativ 140 de cabaline, doar 49 dintre exemplare fiind salvate şi trimise spre o fermă din localitatea Urleasca. În urma analizelor făcute, 10 dintre caii salvaţi au fost diagnosticaţi cu AIE, motiv pentru care s-a dispus sacrificarea lor. Restul efectivului va rămâne în ferma de la Urleasca până la finalizarea celor două teste efectuate la interval de trei luni, care vor stabili dacă şi alte cabaline din lotul respectiv au fost contaminate.

Constatări

• În urma verificărilor făcute de către reprezentanţii ANSVSA, s-au descoperit deficienţe semnificative în aplicarea legislaţiei cu privire la capturarea şi cazarea cabalinelor înaintea transportului şi deficienţe în organizarea şi transportul acestora realizate fără respectarea legislaţiei în vigoare. Au fost semnalate şi deficienţe în eliberarea documentelor oficiale veterinare care au însoţit transportul, reprezentanţii DSVSA Tulcea, împreună cu medicul de liberă practică din zona respectivă, permiţând îmbarcarea cailor fără respectarea condiţiilor legale.

• S-au găsit nereguli şi în cazul microcipurilor aplicate celor 31 de cai din efectivul de 49 de exemplare din ultimul transport, care nu au putut fi identificate de către reprezentanţii ANARZ Brăila. Mai mult, microcipurile implantate aveau ca dată de recomandare de folosire până în luna februarie 2011. Menţionăm faptul că la data debarcării cabalinelor pe raza judeţului Brăila acesta era indemn (liber) de AIE.

• O altă concluzie a anchetei este că nu au fost respectate prevederile legale cu privire la izolarea animalelor pozi­tive AIE, interzicerea contactului cu alte animale receptive şi adăpostirea acestora până la transportul către un abator autorizat.

Măsurile dispuse

În urma acestor constatări, preşedintele ANSVSA a dispus cercetarea în Comisia de Disciplină a ANSVSA şi sancţiona­rea directorului executiv al DSVSA Tulcea, dr. Tertiş Marilena, pentru managementul defectuos asupra situaţiei din zonă, precum şi sancţionarea reprezentanţilor DSVSA Tulcea, care au fost implicaţi în operaţiunile de îmbarcare a cabalinelor. Medicul veterinar concesionar CSV Sulina şi C.A. Rosetti, Nan Ionel, se va prezenta de asemenea în faţa Comisiei de Deontologie a Colegiului Medicilor Veterinari, pentru a oferi explicaţii cu privire la eliberarea documentelor de transport şi neasistarea la îmbarcarea animalelor.

Laura DOBRE ZMARANDA
REVISTA LUMEA SATULUI NR.13, 1-15 IULIE 2011

Vizualizari: 742



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI