Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Bursa Română de Mărfuri vrea să ordoneze piaţa cerealelor

Să recunoaştem că misiunea ei va fi nu grea, ci foarte grea. Nu pentru că nu ar dispune de oameni capabili sau de forţa materială necesară. În teritoriu, piaţa cerealelor este controlată de companii multinaţionale puternice, care nu întotdeauna acţionează cu bună credinţă. La ora actuală, pe fondul dezorganizării şi a numărului mic de depozite deţinute de producătorii agricoli, „comercianţii“ – ca să nu-i numim altfel –, au instituit un monopol al preţurilor greu, dacă nu aproape imposibil de înlăturat. Fapt este că multinaţionalele au la îndemână toate pârghiile necesare pentru a acapara tot ce mişcă pe piaţă.

În acest context, o soluţie de a reglementa în adevăratul sens piaţa cerealelor este înfiinţarea unui mecanism bursier, singurul care poate da preţul pieţei în condiţii de transparenţă totală. Tot bursa este cea care ar trebui să dea naştere unei cotaţii relevante pentru piaţa românească.

De altfel, ideea a stârnit, cu câteva zile în urmă, interesul unor producători, mijlocii să le spunem, din sudul ţării, invitaţi la o dezbatere de către prof. Ioan Oancea, fost ministru al agriculturii. Au participat şi reprezentanţii Bursei Române de Mărfuri, în frunte cu preşedintele acesteia, domnul Septimiu Stoica. 

De ce nu avem, totuşi, o bursă a cerealelor?

Din spusele celor prezenţi la discuţii, încercări de înfiinţare a unei burse a cerealelor au mai existat în urmă cu 15 ani, dar ele nu au avut sorţi de izbândă din cauza neimplicării fermierilor. Mulţi nu au venit deoarece nu au avut încredere. Se ştie, bursa impune anumite condiţii. Una ar fi că nu permite tranzacţionarea acelor cantităţi în plus care la momentul de faţă sunt comercializate la negru.

În 2006 a avut loc chiar o şedinţă de tranzacţionare care s-a vrut o primă etapă în organizarea ringului cerealelor pe recent înfiinţata „Piaţă la disponibil“, prin care BRM aducea în România modelul de tranzacţionare adoptat de bursele de mărfuri internaţionale. Prin existenţa „pieţei la disponibil“, cel care trebuie să liciteze marfa nici măcar nu trebuie să fie prezent în ring, ci doar să ţină legătura cu brokerul, care se pare că nu prezintă încredere totală pentru fermieri.

Întrunirea de care aminteam avea să dea tonul unei dezbateri profesionale ce a pus în evidenţă atât cauzele marilor distorsiuni ale pieţei agricole, avansând în acelaşi timp propuneri care au unele şanse de a da o nouă faţă şi dimensiune pieţei cerealelor din România. Funcţionarea unui Ring de tranzacţionare a cerealelor în cadrul Bursei de Mărfuri este o idee dorită. Problema este cum se va materializa această intenţie. În numerele ce urmează vă vom supune atenţiei unele propuneri venite mai ales din partea unor agricultori.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2009

Vizualizari: 796



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI