Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Bucate sfinţite la slujba de Înviere

OUĂLE CURĂŢITE - cine mănâncă ouă prima dată în ziua de Paşti se zice că va fi uşor peste an. Alţii usucă albuş de ou roşu sfinţit şi dacă un om sau vită face albeaţă, pisează albuşul şi i-l suflă în ochi.

SLĂNINA e folosită la mai multe leacuri: se ung rănile; dacă se îmbolnăveşte vreun om sau vită şi mănâncă slănină se vindecă; la scrânteala vreunui picior sau mână se unge cu ea. Dacă e bolnav de friguri se afumă cu slănina tămâia albă şi neagră puse pe o lespede. Dacă sângerează vreo vită i se dă să mănânce din slănina aceea.

HREANUL - cine-l mănâncă atunci când vine acasă de la biserică va fi iute şi sănătos tot anul. Pus în cofele cu apă sau în fântâni, curăţeşte apa. Se amestecă în tăviţele vitelor împotriva bolilor şi e bun contra frigurilor.

SAREA se foloseşte la sfinţirea fântânilor.
CUIŞOARELE - pentru dureri de măsele.
FĂINA - se freacă ochiul vitei cu albeaţă şi-i trece.
USTUROIUL sfinţit (pus în pământ) nu se strică. Serveşte la alungarea strigoilor din casă - se ung uşile grajdurilor cu el. La nevoie se freacă şi oamenii bolnavi (mai ales pentru vătămătură).

SĂMÂNŢA DE BUSUIOC - cu firele de busuioc sfinţite se afumă cei cu dureri de urechi. Busuiocul e inspiratorul dragostei, de usturoi fug strigoii şi de tăciune fuge dracul. 

Clement LUPU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 7, 1-15 APRILIE 2010

Vizualizari: 639



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI