Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Bolile parazitare la păsări

Căldura şi umiditatea sunt factori favorizanţi pentru apariţia parazitozelor. În această perioadă sunt prezente şi diferite nevertebrate (muşte, gândaci, melci, râme) care sunt gazde intermediare pentru unii paraziţi interni şi externi. Aceştia se pot localiza în tubul digestiv şi glandele anexe, aparatul respirator, circulator, renal, în musculatură, tegument etc.  Paraziţii au morfologie şi dimensiuni diferite. Unii sunt organisme unicelulare microscopice, alţii sunt viermi laţi sau rotunzi, de dimensiuni mai mari. Majoritatea paraziţilor interni se înmulţesc prin ouă, iar un număr restrâns prin larve. Trebuie ştiut că atât ouăle, cât şi larvele rezistă atât la temperaturi scăzute, cât şi ridicate, iar în padocul păsărilor pot rezista şi un an.

Contaminare

Se face pe cale orală, fie ingerând ouă sau larve de paraziţi odată cu hrana sau apa, fie prin ingerarea diferitelor gazde intermediare, care au fost infestate cu elemente parazitare eliminate de păsări prin excrementele acestora. Acţiunea patogenă a acestor paraziţi asupra păsărilor este multiplă, fiind determinată de modul de hrănire a lor, de creşterea şi înmulţirea acestora. Paraziţii provoacă distrugeri de hematii şi ţesuturi, obstrucţii ale lumenului intestinal, ale traheii şi bronhiilor. Prin leziunile produse de paraziţi pot pătrunde în corpul gazdei diferite virusuri, bacterii sau alţi paraziţi microscopici. Hrănirea paraziţilor cu ţesuturi ale gazdei, cu sânge sau cu chim intestinal sărăceşte organismul în diferite vitamine sau microelemente şi au acţiune toxică şi alergizantă. Ca urmare a acestor acţiuni patogene, păsările prezintă dereglări în creştere şi randament productiv scăzut.  La pui apare rahitismul şi devin sensibili la diferiţi agenţi patogeni, iar răspunsul imun în urma vaccinărilor este foarte slab.

Simptomatologie

Uneori boala evoluează fără manifestări clinice evidente, alteori pot fi un cumul al tuturor acţiunilor produse de paraziţi. La păsările adulte, semnele clinice nu sunt evidente, fiind influenţată doar producţia de ouă. La pui, dezvoltarea este încetinită, penele nu au luciu, uneori prezintă diaree chiar cu sânge, apărând deseori şi mortalităţi.

Prevenire şi tratament

Ca măsuri profilactice în combaterea parazitozelor se recomandă dehelmintizarea păsărilor de cel puţin două ori pe an, primăvara şi toamna cu ROMBENDAZOL F, iar la porumbei şi cu ROMBENDAZOL SUPER. Se recomandă ca tineretul să fie separat de păsările adulte.  În profilaxia parazitozelor, igiena adăposturilor se face prin dezinfecţii curente cu soluţii de DECONTAMINOL, CATIOROM, PURSEPT. Pentru distrugerea ouălor, a larvelor de paraziţi sau a diferitelor insecte care sunt gazde intermediare pentru paraziţi se fac deparazitări cu soluţii de ROMPARASECT, ROMPARASECT FORTE. În cazul parazitozelor interne se foloseşte ROMBENDAZOL F sau SUPER. Combaterea păduchilor şi căpuşelor şi deparazitarea cuibarelor se face cu ROMPARATOX.

Dr. Viorica CHIURCIU, medic veterinar
Doctor în ştiinţe medicale
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 8, 16-30 APRILIE 2011

Vizualizari: 7298



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Ilisiu Calin -- (14-November-2011 )
doresc niste informatii despre parazitii interni la gaini

֠ 2.     alexandrina -- (17-September-2016 )
sotul meu a observat in cotetul gainilor pe scandurile suspendate unde dorm noaptea niste urme de culoare rosu inchis, le-a apasat cu o spatula si a lasat urme de sange. Sunt paduchi sau capuse? Va rog sa-mi spineti cum scapa gainile de acesti paraziti. Multumesc.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI