Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Bolile bacteriene ale porumbeilor (II)

În partea a doua a articolului privind bolile bacteriene ale porumbeilor ne vom referi la unele afecţiuni deosebit de periculoase şi destul de greu de vindecat. De aceea, importantă este prevenirea. Despre ce este vorba?

STREPTOCOCIA este o boală bacteriană produsă de Streptococcus equi var. zooepidemicus. Infecţia se produce pe cale orizontală, digestivă, prin consumul de apă şi furaje combinate, sau pe cale respiratorie prin inspirare. Se manifestă prin abatere, anorexie, somnolenţă, conjuctivite, uneori diaree. Mai pot apărea artrita aripilor sau degetelor, orofaringite, respiraţie dispneică urmată de moarte. La necropsie se observă congestii şi hemoragii în ţesuturi şi organe, exsudate serofibrinoase în cavităţi, focare necrotice miliare în ficat, ovare. Diagnosticul se pune prin examen bacteriologic. Tratamentul se face de regulă cu antibiotice după efectuarea antibiogramei. În general sunt utilizate quinolonele (ENROFLOXAROM), DOXICICLINA, AMOXYLROM etc.

Infecţii endogene

PASTEURELOZA este produsă de Pasteurella multocida. Ca infecţie endogenă, apare în urma intevenţiei unor factori favorizanţi (stres, umezeală, frig, avitaminoze, parazitoze, transporturi). Păsările se mai pot infecta şi ca urmare a dejecţiilor păsărilor bolnave. Forma supraacută evoluează fulminant, cu abatere şi moarte după câteva ore. Forma acută se manifestă prin abatere, anorexie, somnolenţă, rinită, polidipsie, diaree abundent hemoragică, spasme, convulsii urmate de moarte după 1-3 zile. Forma cronică durează aproximativ 15-30 zile şi poate evolua cu rinite, artrite, cahexie. La necropsie se pot găsi peteşii şi echimoze pe seroase, organele interne congestionate, aerosaculită şi pneumonie fibrinoasă, necroze miliare în ficat. Diagnosticul de certitudine se pune prin examen bacteriologic. Tratamentul se face cu antibioticele indicate de antibiogramă. Tratamentul va fi de lungă durată (10-14 zile).

Un bacil periculos

PSEUDOMONOZA este produsă de bacilul piocianic (Pseudomonas aeruginosa) şi este favorizată de lipsa de igienă, de aglomeraţie, de endo şi ectoparazitism, după eforturi prea mari şi repetate. Folosirea neraţională a antibioticelor, abuzivă, dar şi „după ureche“ a condus la selectarea de tulpini foarte rezistente. Porumbeii se contaminează consumând apă şi furaj contaminat.

În forma acută puii mor în 2-4 zile, iar adulţii după 8-14 zile. Bacilul piocianic se mai poate localiza şi în sistemul nervos central, producând manifestări neurologice (torticolis, ataxii, paralizii). În localizarea digestivă apar febră, anorexie, polidipsie, diaree cu fecale de culoare verde albăstruie. Embrionii mor înainte de ecloziune. Anatomopatologic se observă enterită catarală, colorarea în verde-albastru a lichidelor embrionare, vitelusului, cuticulei şi mucoasei stomacului glandular, ficatului şi splinei. Diagnosticul de certitudine se pune prin examen bacteriologic. Tratamentul se face cu antibioticele indicate de antibiogramă şi va fi de lungă durată (10-14 zile). Se vor decontamina adăposturile, adăpătorile etc. cu DECONTAMINOL sol. 1‰, prin pulverizări repetate.

O boală transmisibilă

CHLAMIDIOZA (ORNITOZA) este o zoonoză (transmisibilă la om) produsă de Chlamidia psittaci. Se transmite pe cale aerogenă. Porumbeii afectaţi au capacitatea redusă de zbor, iar în formele cronice slăbesc, ajungând cahectici cu musculatura pectorală atrofiată. Se constată: conjunctivită mucopurulentă cu aglutinarea penelor din jurul ochilor, diaree, uneori dispnee, respiraţie bucală şi raluri. Anatomopatologic apar poliserozită sero-fibrinoasă, congestii pulmonare, bronhopneumonii. Diagnosticul se pune prin examene de laborator. Tratament: DOXICICLINĂ 15-20 mg s.a./kg greutate vie/zi, minimum 14 zile, în apă distilată asociată cu vitamina C.

Dr. Viorica Chiurciu
Doctor în ştiinţe medicale
SC ROMVAC COMPANY SA
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2010

Vizualizari: 2078



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI