Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

BOLI PULMONARE cauzate de paraziţi la OI, CAPRE ŞI VIŢEI

DICTIOCAULOZA sau MĂTĂSICA, un pericol adus de ploaie!

Există paraziţi cu localizare pulmonară la oi, capre, bovine, căprioare şi uneori la cabaline, care provoacă boli pulmonare cronice, cu manifestări clinice evidente la tineret şi mai şterse la adulţi. Boala se numeşte dictiocauloză, iar în popor este cunoscută sub denumirea de mătăsică datorită asemănării acestor viermi cu firele de mătase.

Animalele tinere, victimele cele mai uşoare!

La oi şi capre agentul etiologic este Dictyocaulus filaria, iar la bovine D. Viviparus, viermi ovipari ale căror ouă sunt embrionate în momentul pontei, larvele fiind puse în libertate chiar în organismul gazdei (pulmon). Viermii adulţi se localizează în bronhii şi trahee, uneori sub formă de gheme, se hrănesc cu mucus şi produc ouă din care ies larve ce vor fi eliminate în mediul extern odată cu materiile fecale. Aceste forme larvare îşi continuă evoluţia numai dacă sunt condiţii favorabile de umiditate şi temperatură ( 22 –24°C ), devenind larve infestante pentru alte animale. Sunt afectate mai ales animalele tinere, cu condiţii necorespunzătoare de întreţinere.

Contaminarea animalelor receptive se face de regulă la păşune, din primăvară până în toamnă. Ea are loc mai ales dimineaţa, când vegetaţia este umedă şi larvele infestante se deplasează pe firele de iarbă în sens vertical. Odată cu iarba, animalele ingeră şi larvele infestante care vor migra prin mucoasa intestinală şi prin alte organe, unde suferă transformări, devenind viermi adulţi care se vor localiza la nivel pulmonar.

Infestarea este însă posibilă şi cu apa de băut contaminată cu larve. Simptomele sunt mai evidente la tineret. În funcţie de stadiul de dezvoltare a paraziţilor, larve sau viermi adulţi, se poate constata o fază digestivă, care de obicei trece neobservată, dar în infestaţii foarte puternice, în faza de migrare digestivă a larvelor, boala se manifestă prin diaree urât mirositoare şi sete exagerată.

Faza pulmonară a dictiocaulozei se manifestă prin accese de tuse în special dimineaţa, în urma eforturilor sau la schimbări bruşte de temperatură. Animalele au respiraţie accelerată, dureroasă, pofta de mâncare scade, lâna devine uscată şi sfărâmicioasă şi prezintă jetaj caracteristic numit de ciobani „mucărit“. Uneori boala se complică cu germeni infecţioşi (germeni piogeni, streptococi, stafilococi) care se vor dezvolta pe leziunile produse de paraziţi.

Mătăsica, o boală cu grave consecinţe!

Boala este cronică (poate dura un timp îndelungat), iar incidenţa cea mai mare este în lunile septembrie – octombrie, dar pot apărea cazuri grave uneori la miei şi la începutul verii. Consecinţa este slăbirea animalelor, scăderea producţiilor, oile nasc miei mici şi debili şi uneori se produce moartea lor dacă nu se iau măsuri de deparazitare.

Primăvara şi toamna, anotimpurile tratamentului profilactic

Diagnosticul se pune pe baza semnelor clinice şi a examenelor de laborator (examen larvoscopic).

Profilaxia şi tratamentul animalelor se fac cu antihelmintice cu spectru larg (care combat şi alţi paraziţi asociaţi) sub formă de suspensii orale: ROMFENBENDAZOL, ROMBENDAZOL 2,5%, ROMBENDAZOL 10 %, ROMBENDAZOL PLUS sau sub formă injectabilă: ROMAVERMECTIN, ROMAVERMECTIN PLUS şi ROMIVERMECTIN 1%. Tratamentul profilactic trebuie făcut primăvara, înaintea sezonului de păşunat, pentru a preveni infestarea păşunilor cu larve de Dictyocaulus şi toamna după intrarea animalelor în stabulaţie. De asemenea, este absolut necesară deparazitarea adăposturilor cu ROMPARASECT 5% sau ROMPARASECT FORTE şi îmbunătăţirea condiţiilor de întreţinere şi alimentaţie.

Semnele îmbolnăvirii: diareea urât mirositoare, setea exagerată, accesele de tuse  şi apetitul scăzut!

Cauzele îmbolnăvirii animalelor: ploaia, iarba udă şi apa contaminată. Dictiocauloza la oaie este foarte răspândită mai ales în anii ploioşi, când există condiţii pentru dezvoltarea larvelor. La bovine, în ţara noastră boala este într-un procent mai mic faţă de cea de la ovine.

Dr. Viorica CHIURCIU, doctor în ştiinţe medicale
SC ROMVAC COMPANY SA
REVISTA LUMEA SATULUI NR.15, 1-15 AUGUST 2009

Vizualizari: 48279֩ Comentarii

 
֠ 1.     sfarlea dorel -- (26-October-2010 )
am si eu citevA OI 50 buc si au fost tratate insa m-am trezit ca mor una cite una .Aveau in plamani pungi cu puroi ceva deosebit de ce am vazut pina acum medicul meu nu ma poate ajuta Daca stie cineva ce as putea face sa le salvez as dori sa imi trimita maill pe adresa:dorelsfarlea@yahoo.com multumiri anticipate! 1048c

֠ 2.     nicu -- (19-April-2012 )
poate sa-mi spuna cineva de ce le cade parul la vitei de 3 saptamini ce boala au.

֠ 3.     Sabadis Alexandru -- (22-July-2012 )
De ce au caprele bube pe tate? Daca ma poate ajuta cineva sa imi lase un mesaj pe email sabadisalexandru@yahoo.com multumesc!

֠ 4.     bucovineanu ioan -- (12-May-2014 )
Am si eu o problema la capre de cand leam scos la stana iau aparut bube pe tate la aproximativ 50 cape cu ce tratament pot ajuta caprele sa scape de bubitele de pe tate va multumesc!

֠ 5.     olteanu ilarion cristian -- (26-October-2014 )
am citeva oi care le curge singe din nas.mucoasa nazala curge cu singe.care este cauza.si cu ce se trateaza.?

֠ 6.     Aurel Mirica -- (3-December-2014 )
Buna am si eu o capra care tuseste imi poate spune cineva ce poate avea?

֠ 7.     ANICA RUS -- (17-March-2015 )
am și eu o capră și la 3 săptămîni după fătare a început să se învîrtă în loc.Ce boală poate avea?

֠ 8.     duicu florin -- (2-February-2016 )
am doua oi care au lana uda celelalte nu poate sa-mi spuna cineva ce sa fac adresa mea e duicu_florin@yahoo.com

֠ 9.     andrea -- (4-December-2016 )
Am o problema am oi si asi zmulg lana una de pe alta si o mananca ami poate spune cineva ce sa fac multumesc

֠ 10.     Adrian -- (15-May-2018 )
Buna ziua ,am niste viței tusesc le curg balele,trebuie sa le fac deparazitare internă?antibiotic Gentamicina?

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI