Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Boli periculoase în pomicultură

TUTTA ABSOLUTA, o insectă mai rea ca o tută

Dr. Victor Lăcătuş, ICDLF Vidra

De curând a fost semnalat şi în ţara noastră un nou parazit, Tutta absoluta, o insectă extrem de periculoasă, care atacă cu predilecţie tomatele, dar şi ardeii, pătlăgelele vinete, cartofii, chiar şi castraveţii. Este o microlepidopteră, de culoare gri argintie, cu o lungime de 6-7 mm şi cu o deschidere a aripilor de cca 10 mm. Insecta este foarte activă în timpul nopţii şi mai puţin ziua. Atacul acestui parazit devastator începe pe vârfurile plantei, apoi se extinde pe frunze sub forma unor galerii similare atacului de muscă minieră, după care apare pe fructe. Ulterior, în fruct se constată galerii şi excremente ale larvelor. Fructele devin nevandabile, inclusiv în faza de gogonele.

Boala vine din America

Această insectă, originară din America de Sud, a fost semnalată pentru prima dată în Europa, în anul 2006, în Spania, de unde mai poartă şi denumirea de „musca  spaniolă“. De aici s-a extins foarte rapid în aproape toate ţările mediteraneene. Astăzi ea poate fi identificată în majoritatea ţărilor europene (Spania, Portugalia, Anglia, Germania, Austria, Italia, Grecia, Turcia), precum şi în unele ţări ale Africii de Nord. România şi alte state din Est nu raportează existenţa acestei insecte, deşi ea începe a produce şi aici pagube mari. Ea a fost adusă la noi odată cu importul de tomate din ţări ca Spania, Turcia, Maroc aşa cum a fost introdus, cu 35 de ani în urmă, păianjenul lat pentru că micii producători de legume din ţara noastră nu îşi permit folosirea unor ambalaje de unică folosinţă.

Prevenire şi combatere

Ca măsuri preventive se recomandă curăţarea spaţiului de orice rest de plantă din cultura anterioară, precum şi de buruieni. Acolo unde este posibil, zonele de aerisire, ca şi cele de ventilaţie se vor acoperi cu plase speciale, identice cu cele care se folosesc în cazul afidelor, cu 6-9 orificii/cm2. Monitorizarea cu capcane cu feromoni a spaţiului de produs răsad este o altă practică folosită în acest caz.

Combaterea insectei Tutta absoluta se face extrem de greu. De aceea pagubele produse uneori în culturile de tomate din spaţiile protejate sunt foarte mari, ajungând până la distrugerea culturii.

Se recomandă în mod deosebit combaterea biologică, folosind capcane cu feromoni – Ferolite TUA – bazate pe sinergismul dintre feromonul sexual al insectei şi frecvenţa luminii particulară atragerii acesteia.

Chimic, Tutta absoluta este destul de greu de controlat. Până acum s-au făcut nenumărate încercări. Numai în Brazilia au fost testate 36 de insecticide într-un singur sezon, care au condus în final la dezvoltarea unei rezistenţe a insectei la diferite substanţe chimice.
Conform unor specialişti străini, dar mai ales a celor spanioli, controlul cât de cât al insectei se poate realiza cu produse pe bază de imidacloprid, care se pot introduce şi prin instalaţia de irigare prin picurare la 8-10 zile după plantare sau cu produse pe bază de indoxacarb sau spinosad, eficace mai ales împotriva larvelor.

REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2010

Vizualizari: 1270



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI