Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Biserica dintr-o Piatră

Mergeam cu ochii aţintiţi în ceea ce se vrea şosea, preocupată să ocolesc miile de gropi din drumul judeţean care leagă Breaza de Năeni. Între două hopuri, admiram toamna colorată fabulos, dar şi uliţe înguste, mărginite de garduri din mărăcini sau uluci negre şi strâmbe. O cromatică tulburătoare...

Înspre inima dealului Colarea

Deodată, parcă de nicăieri, ţâşneşte din peisaj un deal perfect conturat, desenat în trupul naturii, într-o geometrie ireală. În vârf, cineva a avut ideea să aşeze, ca o rugă spre înalturi, o biserică.

Mă interesez dacă există drum până acolo. Aflu că da, dar că e mai rău decât şoseaua pe care circulam. Aşa ceva însă nu se poate rata. Pe măsură ce ţinteam dealul, alte privelişti în semisălbăticie se dezvăluiau privirii. Am avut pentru o clipă sen­zaţia că mă întorc în timp, în ruralul părinţilor şi bunicilor. Poposesc, după 30 de minute, pe dealul Colarea.

Un loc încărcat de istorie

Biserica la care ajung, aflată la altitudinea de 600 m, unde spulberă vântul, are o vechime de 20 de ani! Doar două decenii de când ctitorii, doi oameni de afaceri, unul cu nume predestinat, Manole, au pus prima rocă de calcar alb la fundaţia altarului din Vârf. Lipsa de istoric nu-i ştirbeşte cu nimic splendoarea. Sau nu.

Dealul Colarea, pe coama căruia s-a zămislit proiectul bisericii – ca şi vecinul Tigoarea – geme de istorie. La câţiva metri au fost dezvelite primele necropole tracice, datate din anii 800-600 î.H. Două sarcofage pot fi văzute şi astăzi, dincolo de zidul bisericii. Destul de aproape se găsesc grotele preistorice şi chilia rupestră a lui Ambrosie.

Catapeteasma dăltuită în piatră

Zidirea creştină a primit un nume la fel de insolit ca şi tot cuprinsul mărginimii Năenilor: Biserica dintr-o Piatră. Este toată construită din calcar alb, decupat din creasta Tigoarea, acolo unde s-a redeschis, în 2009, o tabără de sculptură înfiinţată în 1986 şi închisă în 1988. Catapeteasma, lucrată de sculptorul Gheorghe Tarascenco, este dintr-o bucată de calcar, o bijuterie în stil bizantin, cu intrânduri în altar decupate în piatră. De altfel, lucru unic în ortodoxia europeană – şi din lume, susţin unii – cafasul, ancadramentele ferestrelor,  pardoseala, stranele şi clopotniţa sunt integral executate în piatră. Pictura bisericii (Florentin Stan) este realizată tot în manieră bizantină, respectând erminia călugărului grec Dionisie din Furna.

De veghe, deasupra Năenilor

Biserica, împrejmuită cu un zid masiv din calcar, veghează deasupra Năenilor, până dincolo de şesurile din Săhăteni. Dedesubt se desfăşoară generos natura: drumuri şerpuite, pâlcuri de case aruncate în cele mai neaşteptate locuri, un relief cutat sau excesiv frământat, poieni arse de brume, dealuri golaşe, coloane de calcar, pustietăţi şi o tăcere mângâiată, încet, de dangătul clopotului bisericii din vârful Colarei…

Maria Bogdan
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2011

Vizualizari: 745



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI