Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Biotehnologii români fac lobby la Bruxelles

O delegaţie din România s-a deplasat la Bruxelles pentru a le comunica principalilor actori interesaţi solicitările agricultorilor români referitoare la cultivarea biotehnologiilor, la susţinerea agricultorilor români şi la orientarea Politicii Agricole Comune. Înainte de a intra în fondul problemei, ţin să precizez că, în perioada 12-13 iulie, au fost organizate o serie de dezbateri, la care au participat reprezentanţi ai Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), ai Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR) şi ai Asociaţiei Profesionale AGROBIOTECHROM, respectiv Lucian BUZDUGAN, Daniel BOTĂNOIU, Cătălin ROŞCULETE, Adrian Toma DINU, Nicolae HRISTEA. Delegaţia a fost însoţită la toate reuniunile de către domnul Daniel LICA – prim secretar al Unităţii Agricultura din Reprezentanţa Permanentă a României la Uniunii Europene.

Impactul unei duplicităţi
În data de 12 iulie 2010 a avut loc reuniunea organizaţiilor din România, Spania, Portugalia şi Marea Britanie care a avut pe ordinea de zi, în principal, politica duplicitară a Uniunii Europene cu privire la organismele modificate genetic.

Reprezentanţii agricultorilor din România au arătat decidenţilor de la Bruxelles şi cetăţenilor Europei cât pierde fiecare european din cauza politicii duplicitare privitoare la organismele modificate genetic. Uniunea Europeană importă cantităţi substanţiale de plante modificate genetic, dar interzice agricultorilor să le producă folosind aceeaşi tehnologie. Rezultatele acestei politici pot fi înţelese de toţi europenii afectaţi de scumpirea vieţii şi de dificultăţile crizei economice, punând în prim plan situaţia delicată din România.
Agricultorii români constată că Uniunea Europeană nu a reuşit să realizeze o informare corectă în acest domeniu, iar deciziile luate pot avea urmări incalculabile pentru producţia viitoare de alimente şi poate afecta competitivitatea Europei. După această reuniune, delegaţia României, susţinută fiind de echipa doamnei eurodeputat DANCILĂ Viorica şi de domnul Constantin DIMITRIU, a avut posibilitatea să participe la lucrările Comisiei de Agricultură din Parlamentul European.

O întâlnire de referinţă

În continuarea programului, a avut loc întâlnirea cu domnul Yannis KARAMITSIOUS, legal officer – GMO al unităţii Biotehnologii şi sănătatea plantelor din cadrul DG SANCO. Pe parcursul acestei întrevederi au fost purtate discuţii cu privire la plantele modificate genetic şi la posibilitatea de introducere în cultură a acestora. Producătorii agricoli români au solicitat instituţiilor europene următoarele:

• să li se permită agricultorilor din statele membre ale UE să ia decizii singuri în privinţa cultivării soiurilor transgenice, după ce EFSA emite un aviz ştiinţific pozitiv;
• să sprijine şi să garanteze practicarea tuturor sistemelor de agricultură, fără discriminare: ecologic, convenţional şi biotehnologic;
• să garanteze veniturile agricultorilor europeni;
• să doteze fermierii europeni cu instrumentele necesare pentru a face faţă modificărilor climatice, riscurilor de piaţă şi atacurile bolilor şi dăunătorilor asupra recoltelor lor;
• să permită agricultorilor europeni să producă în cantităţi suficiente, iar producţia să fie sigură şi la preţuri rezonabile pentru consumatori.

Delegaţia română a atras atenţia reprezentantului DG SANCO cu privire la posibilitatea apariţiei „barierelor“ comerciale impuse de statele care nu permit cultivarea organismelor modificate genetic şi a solicitat măsuri care să protejeze interesele tuturor agricultorilor, la nivel european. Problemele cu care se confruntă producătorii din România au fost prezentate şi domnului Stuart AGNEW din Marea Britanie, o voce importantă din Comisia de Agricultură a Parlamentului European, pentru a obţine susţinerea necesară şi lobby-ingul de care are nevoie sectorul agricol românesc. Ziua a fost încheiată cu o discuţie purtată cu domnul eurodeputat Theodor STOLOJAN pentru a găsi soluţiile cele mai bune de susţinere a intereselor producătorilor agricoli români atât la nivel naţional, cât şi european. În data de 13 iulie 2010 au continuat reuniunile delegaţiei române, prima fiind cea cu dl. Pierre Bascou – şef unitate analiza politicii agricole şi previziuni din cadrul DG AGRI. La acestă întâlnire, reprezentanţii agricultorilor din România au prezentat problemele cu care se confruntă producătorii din România şi au solicitat lămuriri cu privire la orientarea Politicii Agricole Comune.

Punctul de vedere al oficialilor europeni

A urmat apoi conferinţa de presă a comisarului John DALLI – Comisia de sănătate cu privire la posibilitatea statelor membre de a decide cultivarea organismelor modificate genetic. Delegaţia a participat la lucrările Comisiei de mediu, sănătate publică şi siguranţa alimentelor, unde comisarul DALLI a prezentat poziţia comisiei cu privire la cultivarea plantelor modificate genetic, din care reies următoarele:

- comisia europeană propune ca statele membre să aibă libertatea de a permite cultivarea plantelor modificate genetic pe toată suprafaţa naţională sau numai în anumite regiuni;
- organismele modificate genetic nu pot fi introduse în cultură decât după ce există o opinie ştiinţifică care să permită cultivarea acestora prin care se elimină riscurile pentru sănătatea umană, biodiversitate etc.;
- organismele modificate genetic vor continua să fie autorizate. Sistemul european de autorizare are la bază evoluţiile ştiinţifice ale riscurilor pentru sănătate şi mediu. Acesta va fi menţinut şi ameliorat pentru a garanta protecţia consumatorului şi buna funcţionare a pieţelor seminţelor modificate genetic sau convenţionale;
- biroul european pentru coexistenţă va continua să elaboreze practici care să ţină cont de orientările tehnologice şi de problemele conexe. Decizia luată la nivelul Comisiei Europene este de o importanţă deosebită pentru producătorii agricoli din România, punerea ei în practică estimându-se că se va realiza pe parcursul anului agricol 2011/12.

Veşti îmbucurătoare

Din informaţiile primite se pare că bugetul agricol european nu va scădea semnificativ, ceea ce va permite punerea în practică a măsurilor şi instrumentelor de susţinere a activităţii agricole la nivel european.  Plăţile directe se vor orienta cu preponderenţă către statele noi membre pentru a echilibra balanţa plăţilor de până acum.  Vor exista programe care să sprijine întărirea rolului organizaţiilor în negocierea contractelor (cadru general) la nivel european.  Se va armoniza legislaţia europeană cu privire la politica agricolă, comercială şi de concurenţă.  Se va crea infrastructura necesară pentru a avea un parcurs cât mai scurt al produsului din câmp până la „farfuria“ consumatorului.

Dr. Ing. Daniel BOTĂNOIU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 15, 1-15 AUGUST 2010

Vizualizari: 752֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI