Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Biohumusul – asul din mâneca fermierului (3)

Producerea biohumusului poate părea o operaţiune complicată pentru cei neiniţiaţi. În realitate, lucrurile stau mult mai simplu. Nu există cursuri care să pregătească producători de biohumus, dar după descoperirea excelentelor calităţi ale biohumusului ca fertilizant foliar, radicular, fungicid, insecticid şi restaurator al microflorei şi microfaunei solului, fermele de râme au înregistrat un adevărat ,,boom“. Singura posibilitate de implementare a acestei tehnologii este lucrul direct cu vermicultorii cu experienţă.

În momentul în care se ia o astfel de hotărâre este recomandat ca orientarea să fie făcută spre producerea biohumusului şi nu spre cea de vermicompost, care este un produs inferior. Tehnologia în sine nu este deloc complicată şi presupune respectarea câtorva reguli:

Achiziţionarea râmelor

Deoarece achiziţionarea de râme adulte presupune riscuri mari (imposibilitatea determinării corecte a vârstei râmelor, posibilitatea ca râmele aduse în noua locaţie să refuze hrana nouă, pierderi numerice uriaşe prin fenomenul de migrare din cauza neadaptării la noile condiţii) se recomandă achiziţionarea unui lot de râme foarte tinere, care nu sunt expuse pericolelor mai sus menţionate.

Râmele nu trebuie achiziţionate în niciun caz singure, fără întregul lor mediu în care au trăit, pe care îl vom numi ecosistem. Transportul râmelor de la furnizor şi până la noua locaţie induce un stres la care cel mai bine rezistă râmele tinere.

Pregătirea corectă a hranei

Râmele manâncă aproape orice, dar nu pregătit oricum. Chiar dacă uneori pare atractivă folosirea pentru pregătirea hranei râmelor a resturilor din pieţele agroalimentare, restaurante, cantine, depozite de legume-fructe, procesarea unor astfel de resturi presupune condiţii deosebite şi cunoştinţe solide.

Cel mai uşor se lucrează cu gunoi de grajd de ovine, bovine, cabaline, porcine, caprine etc. Pregătirea hranei durează puţin, se găseşte din abundenţă, este gratuită. În plus, o astfel de hrană se poate pregăti mecanizat, când este vorba de cantităţi mari.

Asigurarea consultanţei

Aceasta trebuie realizată pe o perioadă nelimitată de timp din partea unui vermicultor cu experienţă. Relaţia care trebuie stabilită cu acesta trebuie să fie bazată pe încredere reciprocă, ţinând cont că, pentru o perioadă de 9-10 ani de acum încolo, la noi în ţară nu se pune problema concurenţei pe o piaţă abia în formare.

În cazul în care veţi folosi biohumusul doar pentru fertilizarea propriilor terenuri economisind banii afectaţi îngrăşămintelor şi nu-l veţi comercializa simplu sau în amestecuri nutritive, solide sau lichide, după primul an în care aţi deprins tehnologia corectă practic vă puteţi descurca singuri.

Extinderea fermei

După însuşirea corectă a tehnologiei, ferma se poate extinde cu costuri extrem de mici raportate la rentabilitatea ei.

Ferma se poate începe şi pe un teren mic, mutarea ei fiind posibilă indiferent de distanţa până la noua locaţie.

Respectarea tehnologiei

Majoritatea începătorilor cad victime aşa-ziselor „ponturi“ prin care îşi pot îmbunătăţi activitatea. Rezultatele sunt dezastruoase pentru ferma de producere a biohumusului. Efectele abaterii de la tehnologie se văd abia în anul următor.

Ing. Costel Zidărescu, telefon 0744630087, e-mail: biohumus@yahoo.com
REVISTA LUMEA SATULUI NR.16, 16-31 AUGUST 2009

Vizualizari: 1268



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI