Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Biocombustibilul, o resursă de 3 milioane tone

De curând, a avut loc o întâlnire între producătorii agricoli şi antreprenorii din construcţii care solicită autorităţilor ca în elaborarea programului anticriză să ia în calcul şi punctele lor de vedere. Ei consideră că, deşi potenţialul energetic al României, din surse regenerabile este imens, acesta rămâne an de an neexploatat ca urmare a faptului că oamenii nu cunosc avantajele folosirii lor. 

România nu-şi exploatează resursele nici în domeniul agricol, nici în domeniul energetic, consideră reprezentanţii Asociaţiei Patronale Biocombustibil. Aceştia susţin că în ţara noastră s-ar putea produce anual trei milioane de tone de biocombustibili atât din rapiţă cât şi din culturile de floarea-soarelui şi soia, dar mai ales din plante special cultivate pentru biomasă.

Pe lângă producţia de biocombustibil, mai pot fi valorificate eficient producţiile secundare, precum milioanele de tone de paie, care rămân din culturile de cereale. Acestea ar putea deveni o sursă pentru mijloacele de încălzire. De asemenea, o altă sursă de energie o reprezintă valorificarea dejecţiilor animaliere, prin generatoare de biogaz. „Avantajele utilizării resurselor regenerabile de energie ne-ar putea asigura şi independenţa energetică în cazul unor crize, precum cea a gazelor“, precizează întreprinzătorii.

Sprijin din partea guvernului au solicitat şi constructorii, în condiţiile în care 40% din energia termică produsă se pierde prin pereţi. Una dintre măsurile care s-ar putea lua pentru rezolvarea acestor probleme ar fi reducerea TVA-ului pentru aceste tipuri de lucrări, au fost de părere membrii ARACO (Asociaţia Română a Antreprenorilor din Construcţii). Cei prezenţi la întâlnire au decis să propună înfiinţarea unui departament special pentru energii regenerabile în cadrul Ministerului Economiei, care să promoveze interesele producătorilor autohtoni din sector.

(V.Ş.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2009

Vizualizari: 880֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI