Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Binefacerile fructelor de sezon

Odată cu venirea toamnei oferta de fructe creşte, oferindu-ne o bogată sursă de vitamine şi substanţe nutritive. Vă prezentăm în continuare câteva fructe şi calităţile lor pentru organismul uman.

Strugurii

Conţinutul lor bogat în vitaminele A, C, B1, B2, PP îi recomandă, mai ales, pentru  consum în stare proaspătă. Substanţele din conţinutul boabelor de struguri scad nivelul colesterolului din sânge, stimulează secreţiile biliare, îmbunătăţind digestia, fluidizează sângele şi normalizează tensiunea arterială; de asemenea, au efect tonic asupra sistemului nervos.

În ceea ce priveşte strugurii roşii, aceştia, prin conţinutul lor bogat în antioxidanţi, au un rol pozitiv în prevenirea cancerului şi a afecţiunilor cardiovasculare şi degenerative. Conţinutul strugurilor prezintă calităţi cu rol diuretic şi laxativ, dar şi în afecţiunile reumatismale, metabolice (guta), în litiaze biliare şi urinare, precum şi în constipaţii.

Acţiunea benefică a strugurilor se datorează compoziţiei în săruri minerale precum calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, fluor, cupru, cobalt, zinc, dar şi enzime, tanin, fibre.
Gutuile

Au în conţinutul lor vitamine  precum provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, dar şi minerale bogate în calciu, fosfor, fier, sodiu, potasiu, sulf, cupru inclusiv zaharuri, acizi organici, pectine.

Principala proprietate a consumului de gutui este tonifierea organismului, stimulând în acelaşi timp apetitul, acţionează pozitiv şi în cazul infecţiilor respiratorii şi astm. Preparatul sub formă de infuzie din coaja de gutuie este utilizat în tratamentul gastritei şi ulcerului.

Deoarece gutuile îşi păstrează calităţile şi în urma preparării prin tratare termică, cu acelaşi efect se pot folosi sub formă de infuzie, suc proaspăt, sirop, dulceaţă, jeleu ori compot.

Infuzia din gutui, îndulcită cu miere, este recomandată contra tusei şi răguşelii, fiind indicată în bronşite, traheite, amigdalite şi laringite. Cu un efect deosebit pot fi consumate de persoanele anemice sau aflate în convalescenţă.

(M.D.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.21, 1-15 NOIEMBRIE 2011

Vizualizari: 723



֩ Comentarii

 

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI