Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Bine de ştiut la coaste rupte...

După ce a nins iarna asta – mai ceva ca-n poveştile fraţilor Grimm –, după ce s-a asortat zăpada cu puţintică ploicică de ianuarie, că aşa e în vremea din urmă, cu încălzirea asta globală, plouă deopotrivă în mai, octombrie şi ianuarie şi ninge şi în octombrie, ca-n buza Revelionului, ne-am pricopsit, pe străzi şi uliţe, deopotrivă, cu derdeluşuri ad-hoc, cu polei, cu gheţuş, cu mâzgă. Şi, de la atâta lunecuş, ne mai pomenim, ditamai oamenii ce ne aflăm, că ne trezim, Doamne iartă-mă, cu roţile în sus...

Din păcate, de multe ori nu e doar căzătura propriu-zisă, ci ne alegem şi cu niscaiva coaste ori mâini şi picioare rupte. De ajungem, volens-nolens, la nenea doctorul de oase de la spital. Pentru păţiţi şi pentru cei care pot s-o păţească, iată câteva sfaturi de la medic.

Fractura de coastă simplă

Desigur, e bine să fim precauţi când ne deplasăm dintr-un loc într-altul. Dar atenţia, pe aşa vreme - şi vremuri, aş adăuga un pic maliţioasă - nu e suficientă. Mai trebuie să dea şi lumea zăpada din faţa gospodăriilor ori magazinelor, mai trebuie să intervină şi autorităţile cu niscaiva utilaje, mai trebuie să avem şi încălţări adecvate.

Pe urmă, da, suntem şi atenţi. Dar, presupunând că, deşi toate au fost respectate, totuşi am căzut, e bine să ştim ce facem în asemenea situaţii. Ne doare, să zicem, în zona coastelor. Deci, căzătură serioasă... Dacă e fractură, durerea e acerbă, ne secătuieşte, ne face să urlăm. Cum ştim dacă e fractură? Inspirăm adânc sau tuşim.

Dacă răspunsul la aceste operaţiuni este durerea acută, tocmai ne-am căpătuit cu o fractură. Şi dacă zona mai e şi deformată şi colorată, dacă ritmul respirator este alert, nu mai e nicio îndoială. E fractură de coastă. Măcar să fie una singură, să nu fie mai multe. Căci astea, coastele, se rup în gaşcă, atunci când se rup.

E bine să se aplice un bandaj elastic în jurul întregului piept, ca să protejeze de durere şi mai mare. Şi, trecut pe calmante, ca să nu se mai simtă durerea şi, foarte important, trebuie tuşit des, ca să fie eliminate secreţiile care apar în plămâni, pentru a se evita pneumonia. Musai însă la doctor, la spital dacă este mai grav.

Piept fisurat

Ei, dacă sunt mai multe fracturi ori dacă pieptul e fisurat bine, se schimbă situaţia. Întâi că respiraţia este şi rapidă, şi superficială. Apoi că inima bate mai alert decât de obicei. Pe urmă că în jurul nasului ori gurii apare o dâră de albastru. Se poate, dacă a fost afectat şi plămânul, să se elimine pe cale bucală şi sânge. Pentru a vedea câte coaste au fost rupte, se pune câte o mână pe fiecare parte a pieptului. Ideea este să se vadă cum se mişcă el la inspirare.

Dacă o parte se ridică şi cealaltă rămâne jos în timpul inspiraţiei, cel puţin trei –fir-ar să fie - coaste au fost rupte în partea care rămâne jos. La mai multe coaste, durerea e mai mare şi bolnavul – să-i zicem aşa – nu se poate mişca sau deplasa singur. Trebuie răsucit pe zona rănită şi acolo pusă o cârpă. Medica­mente de gen codeină sunt interzise, pentru că ele pot afecta şi mai mult respiraţia tulburată deja. Bandajul adeziv este şi el contraindicat. Şi, lucrul cel mai la îndemână, este aducerea persoanei cu coaste rupte ori cu piept fisurat la cel mai apropiat spital.

Desigur, e mai bine să ne ferească Cel de Sus de astfel de probleme, dar cum ele nu cad pe pietre ori pe bolovani, ci pe oameni, e mai bine să ştim cum să le facem, când vin, faţă...
Iarnă fără căzături vă doresc!

Nina Marcu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2010

Vizualizari: 36557֩ Comentarii

 
֠ 1.     grig vu -- (3-January-2012 )
tocmai mi-ati adus un plus de caldura, pentru noptile grele care ma zvarcolesc!

֠ 2.     gabriel braila -- (29-February-2012 )
Am o fractura de coasta a xi-a arc costal drept. Dupa cum scrie la radiografie. Cum s-a intamplat? Iarna bineinteles. dar cum? Faceam podul acasa si cand eram cu coastele evazate maxim vien baietelul meu si se agata de mine (de coaste) ca sa se catere pe "pod". Rezultatul. O fractura de coasta...Sa razi sau sa plangi!

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI