Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Bilanţ silvic în Argeş, în date şi cifre

„Anul acesta, Direcţia Silvică (DS) Argeş, din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, va obţine o cifră de afaceri de aproximativ 40 milioane de lei, în creştere cu 6% faţă de 2009 şi un profit de un milion lei, cu peste 25% mai mare decât anul trecut“, a afirmat Ion Dobrinoiu, directorul direcţiei judeţene. În 2009, cu toate greutăţile, condiţiile vitrege specifice unui an de criză, Direcţia Silvică Argeş a realizat o cifră de afaceri de 37,7 milioane lei şi un profit de 800.000 lei, cifre care, pentru anul 2010, au fost majorate la peste 40 milioane de lei şi, respectiv, la peste 1.000.000 lei.

Profitul s-a realizat prin valorificarea a peste 300 mc de masă lemnoasă pe picior şi prestări servicii la diverşi agenţi economici în regie proprie, prin ocoalele silvice, a peste 200 t fructe de pădure, 50 t ciuperci comestibile din flora spontană şi 80 t plante medicinale. Pe de altă parte, peste 250.000 euro au fost obţinuţi din vânătoare şi silvoturism.

Cea mai uşoară campanie de împăduriri

„Spre deosebire de alţi ani, campania de împăduriri din primăvara lui 2010 a fost – să spunem – mai uşoară, pentru că s-au împădurit doar 88 hectare. Campania a început cu specii de foioase, în proporţie de 60% din total, cvercinee în zona de câmpie şi cvercinee în amestec cu fag şi alte specii în zona deluroasă. S-a încheiat cu răşinoase, în principal molid, în zona de munte, unde lucrările au întârziat mult, din cauza persistenţei zăpezii.

Se fură ca în codru

Starea contravenţională şi infracţională în ceea ce priveşte tăierile ilegale de arbori şi sustragerile de material lemnos din pădurile statului au dus DS Argeş pe o poziţie fruntaşă la nivel naţional, aşa cum şi IPJ Argeş se află pe locul 2.

Iată de ce, în ciuda realizărilor care o situează în topul Romsilva (în primele zece din ţară), conducerea DS Argeş este nemulţumită tocmai de greutăţile legate de defrişările abuzive. Pentru a preîntâmpina astfel de ilegalităţi, a fost conceput un plan comun de pază, încheiat între DS, Poliţia şi Jandarmeria argeşană, care se derulează aproape zilnic pe anumite trasee, în zone vulnerabile.

Cele 4.000 de acţiuni întreprinse, din care aproximativ 2.000 cu organele de poliţie şi jandarmerie, nu s-au soldat întotdeauna cu rezultate satisfăcătoare. O parte dintre acestea au fost depistate din faşă de către persoane care iau şpagă de la infractori. În aceeaşi oală intră silvicultori şi poliţişti corupţi, ce-i drept, puţini la număr. „Pe parcursul anului 2009, s-au constatat 3.600 de contravenţii şi 200 de infracţiuni. Valoarea amenzilor aplicate este de peste 50 miliarde vechi. S-au confiscat peste 1.000 mc de lemn, iar 7.000 mc din tăieri ilegale de arbori au fost imputaţi personalului silvic“, a precizat directorul DS Argeş.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 11, 1-15 IUNIE 2010

Vizualizari: 622֩ Comentarii

 
֠ 1.     popesu ion -- (1-June-2010 )
Esti un dobitoc dobitocioiule(adica dobrinoiule);care sunt coruptii din sectorul silvic?Padurarii sau tu care ai facut presiuni catre angajati sa se inscrie in PDL si sa voteze pe basescu?! Cine a cerut bani in campanie sefilor de ocol?,de unde acei bani? Nu trebuiesc recuperati?Cine a amenintat pe toti angajatii ocoalelor ca vor fi dati afara daca nu aduc oameni la vot si daca nu se inscriu in PDL.Dobrinoiule, vezi ca daca pe oameni ai reusit sa-i pacalesti, Domnul ti-a dat o palma usoara!Era gata sa nu mai fii! Adica sa ajungi in Iad, acolo unde iti este locul! Data viitoare nu mai scapi!!

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI