Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Basarabia îşi schimbă înfăţişarea, Interviu cu Ion Negrei, viceprim-ministru al Republicii Moldova

Aflat recent la Ploieşti la invitaţia Consiliului Judeţean Prahova pentru a participa la comemorarea marelui patriot basarabean, Constantin Stere, dl Ion Negrei, viceprim-ministru al Republicii Moldova, a acordat, în exclusivitate, un interviu pentru revista Lumea Satului.

– Aşadar, cum se vede azi satul basarabean de la fereastra Guvernului de la Chişinău?

– Începe să se vadă cu mult mai bine faţă de cum era cu un an în urmă şi de cum era privit de fosta guvernare comunistă. Astăzi, satul nostru se află în plină transformare. Se încheie perioada sa de decădere economică şi morală. Putem spune acum că satul nostru începe a se încadra în standardele europene.

– Prin ce anume?

– Prin iniţierea unor noi afaceri în mediul sătesc, prin dezvoltarea infrastructurii, prin aprovizionarea cu apă potabilă, prin salubrizare, prin ridicarea de noi construcţii edilitare. Oricum, fiecare aşezare are problemele sale, toate însă fiind în curs de rezolvare.

Moldovenii, majoritari

– Câte sate sunt azi în Basarabia?

– După ultimele statistici, există peste 1.600 de sate. Marea majoritate sunt româneşti, aproximativ 90 la sută. Rezervele noastre naţionale sunt în mediul rural.

– Ce spun că sunt, din punct de vedere etnic, ţăranii dumneavoastră?

– Cei mai mulţi spun că sunt basarabeni, în sensul că sunt locuitorii acestei provincii istorice româneşti, alţii, în sensul etnic, se declară moldoveni, iar acum tot mai mulţi se declară români. Toţi însă vorbesc româneşte! Trebuie să înţelegem că toate acestea sunt o consecinţă a celor peste 50 de ani de regim sovietic în Basarabia... Oamenii trebuie ajutaţi să scape de trecutul comunist, care a dus la decăderea satelor noastre, a agriculturii şi economiei rurale în general.

Agricultura, marea problemă

– Ce măsuri au fost luate de Guvernul Filat în sprijinul spaţiului rural basarabean?

– S-a sprijinit o mai bună lucrare a pământului, a viilor şi livezilor, fiindcă la noi încă există mari suprafeţe de teren nelucrat. După cum se ştie, în anii '90 pământul a fost împărţit în cote, în mod egalitar, cum se spune la noi, în parcele mici, disparate, ceea ce a creat mari probleme. Acum, oamenii încep să se organizeze în asociaţii agricole, apar ferme private mari, care se autodotează cu utilaje agricole moderne.

– În ce constă acesta?

– Subvenţiile agricole de până acum sunt oarecum modeste, asta şi pentru că posibilităţile guvernului sunt limitate.

– Ce ne puteţi spune despre colaborarea româno-moldoveană?

– Aceasta există, desigur, între guvernele noastre, ca urmare a mai multor acorduri bilaterale. Tot ceea ce putem realiza împreună se bazează pe o colaborare activă între cele două ţări, în cadrul european.

– Cu ce impresii plecaţi din România?

– Cu sentimentul că am mai făcut un pas important în apropierea valorilor noastre naţionale comune. Fie şi numai că am participat la momente istorice înălţătoare: am asistat la dezvelirea statuii lui Mihai Viteazul la Bucov - Prahova, simbolul unităţii naţionale româneşti.

Cristea BOCIOACĂ
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 17, 1-15 SEPTEMBRIE 2010

Vizualizari: 622



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI