Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Avem legi şi promisiuni, dar...nu mai avem pomicultură

Anul acesta, la toate întâlnirile avute cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii am fost informaţi că subvenţiile din 2010 nu se mai acordă. A fost nevoie de prezenţa reprezentantului Comisiei Europene pentru Sprijin Naţional pentru România ca să aflăm că, de fapt, subvenţiile vor fi în sume mult mai mari, dar sub altă formă, cu condiţia ca Ministerul Agriculturii să depună la Bruxelles setul de măsuri de acordare a noilor forme de sprijin. Acest lucru nu s-a întâmplat, fapt pentru care agricultura românească suferă crunt din cauza subvenţionării. Ministerul Agriculturii încearcă acum să transmită actele normative, dar cu siguranţă, cel puţin în 2010, pomicultura nu va beneficia de subvenţii. Deşi agricultura a fost declarată prioritate a guvernanţilor, lucrurile stau exact pe dos.
Incompetenţă sau ignoranţă?

În  2008, după apariţia Legii nr. 83/08 ce prevedea un sprijin de 1.500 lei/ha în cupoane valorice pentru achiziţionarea de pesticide şi motorină, Ministerul Agriculturii a comunicat că legea nu poate fi pusă în aplicare pentru că nu este notificată la Comisia Europeană. În realitate acest act legislativ nici nu a fost transmis la Bruxelles. În 2010, răspunsul Ministerului Agriculturii cu privire la măsurile de ajutor de stat, în contextul actualei crize financiare, a fost tot negativ.

Comunicarea Comisiei publicate în Jurnalul oficial al Uniunii Europene din 31.10.2009 prevedea următoarele: „Cadrul comunitar temporar pentru măsurile de ajutor de stat pentru sprijinirea accesului la finanţare în contextul actualei crize economice se aplică începând cu 17 decembrie 2008 până la 31 decembrie 2010. Măsurile de ajutor temporar prevăzute în această comunicare nu pot fi cumulate cu ajutoarele care fac obiectul regulamentelor de minimis pentru aceleaşi costuri eligibile şi nu trebuie să depăşească în perioada 01.01.2008 – 31.12.2010 suma de 15.000 de euro în cazul producătorilor primari.“

Din nefericire pentru noi, pomicultorii, acest comunicat a rămas doar în sertarele funcţionarilor ministeriali sau în mapele demnitarilor. Ar fi de precizat că lucrurile stau la fel. State ale Uniunii Europene precum Bulgaria, Austria deja au acordat agricultorilor acest sprijin financiar.

Subvenţiile pomicultorilor... în pom

La noi, pentru pomicultori singurele forme de sprijin pe 2010 rămân: plata unică pe suprafaţă şi Măsura 141 ce prevede sprijinul pentru fermele agricole de subzistenţă, în valoare de 1.500 de euro/an timp de 5 ani. Doresc să precizez că pe această măsură s-au depus peste 300 de proiecte. Mai urmează sesiunea de depunere a proiectelor în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie 2010.

Ing. Ion Oprea, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor Dâmboviţeni
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2010

Vizualizari: 865֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI