Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Atingerea cerinţelor privind calitatea laptelui, amânată

ANSVSA a obţinut prelungirea, până la 31 decembrie 2013, a perioadei de tranziţie pentru alinierea la cerinţele comunitare a laptelui crud de vacă produs în România

Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animală, organism al Comisiei Europene, a aprobat, în unanimitate, solicitarea României de prelungire, până la 31 decembrie 2013, a perioadei de tranziţie pentru atingerea cerinţelor europene privind calitatea laptelui. Comitetul a precizat că, în prezent, toate unităţile care au beneficiat de o perioadă de tranziţie pentru a îndeplini cerinţele structurale conform pachetului legislativ de igienă şi-au îndeplinit angajamentele.

Beneficiile prelungirii perioadei de tranziţie se vor reflecta asupra tuturor celor implicaţi în sectorul laptelui de vacă, crescători şi fermieri de animale şi operatori din domeniu, centre de colectare sau unităţi de procesare.

Cei care cresc un număr mic de animale au posibilitatea de a-şi valorifica pentru cel puţin încă un an laptele, iar unităţile de procesare pot prelucra şi vinde în continuare în România produsele respective.

Derogarea, salvarea micilor gospodari

Fundamentarea acestei decizii a fost raportul elaborat de către ANSVSA privind evoluţia situaţiei din sectorul producţiei şi procesării laptelui de vacă, care a inclus particularităţile naţionale, dificultăţile întâmpinate, dar şi avantajele de care ar beneficia România în cazul obţinerii unei perioade suplimentare de tranziţie.

Raportul a prezentat faptul că, din totalul de 784.200 de exploataţii pentru producţia de lapte de vacă existente în România, cu un efectiv de 3.110.000 capete, 85% sunt cele cu un efectiv de 1-3 capete de bovine - exploataţii gospodăreşti care deţin un total de peste 930.000 animale.

Un alt argument inserat în raport a fost acela că doar 80% din laptele furnizat de crescătorii de bovine din România fabricilor de procesare este conform cu reglementările europene.

Estimarea realizată de către experţii ANSVSA la finele raportului prezentat Comisiei Europene a arătat că, la sfârşitul precedentei perioade de tranziţie acordate României - 31 decembrie 2011 - un procent de 19% din laptele crud de vacă livrat la unităţile de procesare nu va putea atinge conformitatea cu parametrii de calitate (numărul total de germeni/ml şi numărul de celule somatice/ml) prevăzut de reglementările europene.

„Această perioadă suplimentară pe care noi o primim trebuie să fie una în care fermierii, producătorii, procesatorii, sub coordonarea specialiştilor din Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, trebuie să facă toate eforturile necesare pentru ca alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui crud produs în România să fie finalizată! Ştiu că atingerea acestui ţel presupune costuri financiare şi eforturi umane susţinute, dar dacă nu o facem acum nu vom mai avea această şansă!

Am reuşit, prin această decizie, să salvăm de la o sărăcie cumplită micii gospodari, pentru care sumele obţinute din vânzarea laptelui reprezintă, nu de puţine ori, singura sursă de venituri cu care îşi întreţin familiile. Am reuşit, de asemenea, să salvăm locurile de muncă din fermele mari şi din industrie, care ar fi dispărut dacă nu se prelungea perioada de tranziţie. Nu în ultimul rând, am salvat milioane de bovine de la tăiere, pentru că dacă femierii, mici sau mari, nu şi-ar mai fi putut valorifica laptele de vacă, este aproape sigur că ar fi tăiat animalele!“, a declarat dr. Radu ROATIŞ-CHEŢAN, preşedintele ANSVSA.

REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2011

Vizualizari: 627֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI