Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Atenţie la remanenţa erbicidelor!

La societatea Agricola Agrofam – Holding Feteşti, situată în Lunca Dunării pe sol aluvionar care conţine 3,5-4,0% humus şi 35-40% argilă, s-au folosit pentru studierea efectului remanent la cultura de soia două erbicide: Merlin Duo şi Gardoprim Plus Gold 500 SC.  După recoltarea grâului, solul a fost discuit la adâncimea de 15-18 cm. Ambele erbicide s-au aplicat toamna, fără a fi încorporate în sol. Primăvara solul a fost discuit din nou la 15 cm, adâncime, iar înainte de semănat a mai fost efectuată o lucrare cu combinatorul la 10 cm adâncime. La semănat s-a folosit soiul „Opal“,creat la INCDA Fundulea. După răsăritul plantelor de soia, s-au făcut observaţii de fitotoxicitate, acordându-se note după scara stabilită de EWRS (European Weed Research Society). De asemenea, a fost determinată densitatea plantelor de soia şi producţia de boabe la hectar, calculată la umiditatea STAS.

Din analiza datelor prezentate în acest tabel se poate afirma că erbicidele Merlin Duo şi Gardoprim Plus Gold 500 SC nu au avut efect fitotoxic asupra plantelor de soia. La determinarea efectuată în faza 3-4 frunze, numai la varianta tratată cu Merlin Duo în doză de 6,0 litri/ha s-a acordat nota EWRS = 1,5, deoarece unele plante aveau simptome neglijabile de fitotoxicitate – frunzele prezentau o slabă culoare gălbuie. La determinarea efectuată la faza de 8-10 frunze şi la faza de înflorit, aceste simptome (frunze gălbui) au dispărut. Deci, se poate afirma că erbicidele Merlin Duo şi Gardoprim Plus Gold 500 SC nu au provocat simptome fitotoxice la plantele de soia. Mai importante sunt rezultatele privind producţia boabe. În următorul tabel este prezentată producţia de boabe la soiul de soia „Opal“ înregistrată în cadrul Agrofam Holding Feteşti. În variantele tratate cu erbicidele Merlin Duo în doze 3,0 şi 6,0 litri/ha producţia de boabe a fost de 2.795-2.788 kg/ha, iar la varianta netratată (martor) producţia de boabe a fost de 2.786 kg/ha.

Concluzii

• Densitatea plantelor de soia nu s-a diminuat în urma tratamentelor cu erbicidele Merlin Duo şi Gardoprim Plus Gold 500 SC. La ambele erbicide, densitatea a fost de peste 45.000 plante de soia la hectar, fiind practic egală cu a variantei netratate (martor).
• Niciunul dintre cele două erbicide, Merlin Duo şi Gardoprim Plus Gold 500 SC, nu a provocat simptome fitotoxice la plantele de soia.
• Producţiile de boabe de soia la ambele erbicide, Merlin Duo şi Gardoprim Plus Gold, au fost egale cu ale martorului netratat, dar curat de buruieni.

Prof. univ. dr. Nicolae Şarpe
Dr. ing. Ştefan Poienaru
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 15, 1-15 AUGUST 2010

Vizualizari: 3546֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI