Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Atenţie la ce consumăm în sezonul cald!

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă consumatorilor ca, în această perioadă cu temperaturi ridicate, să acorde o mai mare atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi locurilor de unde le achiziţionează.

Măsuri preventive

În sezonul cald creşte riscul alterării alimentelor şi implicit al apariţiei de toxiinfecţii alimentare şi de aceea este bine ca cetăţenii să respecte câteva măsuri simple, dar foarte eficiente:

• să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sanitar-veterinar pentru că le oferă garanţia unor produse controlate şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură;
• odată cumpărate, produsele să fie ţinute o perioadă cât mai scurtă la temperatura camerei;
• alimentele care urmează a fi depozitate în frigider să fie ambalate separat şi menţinute pentru perioada şi la temperaturile menţionate pe ambalaj. Alimentele gătite nu se păstrează în recipiente fără capac;
• produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru fi preparate sau consumate ulterior;
• îndepărtaţi alimentele alterate, ele sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;
• spălaţi bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider.

Pentru combaterea efectelor temperaturilor ridicate asupra sănătăţii publice, ANSVSA a dispus aplicarea, la nivel naţional, a unor măsuri şi iniţierea unor tematici de control care au ca obiectiv siguranţa alimentară a consumatorilor. Inspectorii Autorităţii vor verifica modul în care operatorii economici din industria alimentară respectă aceste măsuri şi nu pun în pericol sănătatea cetăţenilor. Măsurile dispuse de conducerea Autorităţii vor fi puse în practică prin intermediul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti.

Obligaţii ale inspectorilor veterinari

Fiecare DSVSA se va asigura că la nivelul fiecărui judeţ şi al municipiului Bucureşti agenţii economici vor respecta:

• evitarea expunerii la vânzare a produselor de origine animală în locuri şi spaţii care nu asigură temperaturi adecvate;
• asigurarea condiţiilor de manipulare, depozitare şi transport a produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar;
• confiscarea, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării;
• interzicerea sacrificării animalelor în alte locuri decât abatoarele autorizate, precum şi a celor neînsoţite de documente sanitare veterinare;
• interzicerea transportului în cazul neasigurării temperaturilor adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific;
• interzicerea comercializării şi punerii în consum a cărnurilor care nu au fost inspectate, ştampilate şi certificate sanitar-veterinar.

Totodată, în cadrul parteneriatului pe care îl are cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi ţinând cont de competenţele legale privind etichetarea, ANPC, ANSVSA va propune, începând de săptămâna viitoare, ca ambele autorităţi să înceapă acţiuni comune de control, la nivel naţional, în vederea verificării modului în care sunt etichetate produsele alimentare comercializate.

Legumele ecologice de la Domeniul Ştirbey

Da, a fost şi pentru mine o surpriză să găsesc la Domeniul Ştirbey – un loc specta­culos, cu o încăr­cătură istorică deosebită – o grădină de legume şi un solar unde se practică reguli stricte de producţie în sistem ecologic. Detalii tehnice mi-au fost oferite de ing. Florin Luca, specialistul care se ocupă atât de grădina, cât şi de parcul care înconjoară palatul.  Acest proiect al grădinii ecologice a fost gândit în ideea de a veni cu legume proaspete pentru restaurant, unde bucătari renumiţi prepară mâncăruri după reţete tradiţionale cunoscute doar de ei şi unde personal am redescoperit gustul bucatelor de altădată.

Exigenţe

Legumele de aici sunt produse după toate „canoanele“ agriculturii ecologice, având chiar şi certificarea obţinută prin colaborarea cu firma Ecogruppo SRL, sucursala Ecocert Italia.
Pentru a fi sigur de calitatea răsadurilor, ing. Luca le produce singur în solar unde, alături de legume, îşi fac loc şi florile care vor fi plantate mai apoi în rondurile din parc. După ce se eliberează solarul de răsaduri, terenul se pregăteşte foarte bine prin încorporarea de mraniţă, urmând ca aici să se cultive tomate, castraveţi, vinete, mărar, cimbru ş.a.

Grădina e împărţită în mai multe sole, unde sunt cultivate: tomate, ardei gras, ceapă, morcovi, leuştean, salată, varză, iar rotaţia culturilor este respectată, domnul inginer având o evidenţă strictă şi un plan prin care evită asocierile defavorabile în care plantele s-ar concura reciproc pentru hrană şi apă sau s-ar stânjeni în creştere şi dezvoltare şi chiar ar contribui la modificarea gustului (de exemplu, pepenele galben cultivat lângă dovlecel va avea gust fad).

Asolament specific culturilor

O altă regulă de bază  pe care ing. Florin Luca o respectă este asocierea plantelor legumicole în aşa fel încât să se ajute unele pe altele. Astfel, de exemplu, are grijă ca ceapa, ţelina sau usturoiul să fie cultivate lângă varză pentru că îndepărtează fluturele alb al verzei (Pieris brassicae), cimbrul care îndepărtează puricii negri să fie lângă fasole, iar usturoiul care protejează de micoze să fie cultivat lângă tomate.

O problemă cu care se confruntă specialistul nostru şi toţi cei care doresc să cultive ecologic terenurile este lipsa de pe piaţa internă a seminţelor certificate ecologic. Poate autorităţile au sesizat şi ele acest lucru şi vor sprijini cu prioritate domeniul agriculturii ecologice. Despre toate acestea şi despre alte „secrete“ învăţate încă de pe băncile facultăţii a vorbit cu pasiunea unui cadru didactic tânărul inginer. Grădina de legume, parcul dendrologic, lacul, Palatul Ştirbey, Biserica şi Turnul de apă construit de inginerul Anghel Saligny te îmbie să revii şi să le redescoperi de fiecare dată. Am plecat de acolo cu gândul că, oricând voi dori o evadare din aglomeraţia Bucureştiului, voi reveni cu drag la Buftea.

Conf. dr. Viorica Lagunovschi-Luchian
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 13, 1-15 IULIE 2010

Vizualizari: 764



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI