Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Astăzi, despre problemele primarilor din judeţul Constanţa

Revista Lumea Satului a redeschis, la sfârşitul anului 2008, seria de întâlniri între reprezentanţii autorităţilor locale din mediul rural cu specialiştii şi reprezentanţii ministerelor, ai instituţiilor statului implicate în rezolvarea problemelor satului românesc. S-a ales acest moment al dezbaterii din motive lesne de înţeles: jumătatea lunii decembrie este exact perioada când se pot face evaluări corecte ale activităţii, când se încheie un ciclu legislativ şi se pregăteşte reluarea activităţii în toate domeniile.

Lumea satului, revista care de la prima apariţie a fost mijlocul prin care sătenii, reprezentanţii lor şi instituţiile statului au găsit spaţiu publicistic pentru a-şi exprima opiniile, a considerat că acum este timpul să fie „moderatorul“ unor întâlniri pe teren, aducând în discuţie cele mai importante probleme ale zilei. Ideea a fost îmbrăţişată imediat şi de prestigiosul post de radio, Antena Satelor, vocea care se aude în cele mai îndepărtate colţuri de ţară şi chiar în străinătate.

Lumea satului la „Cumpăna“ dintre ani

Aşadar: două personalităţi din presa care se ocupă de problemele satului românesc, publicistul Ion Banu, editorul general al revistei Lumea Satului, şi Gheorghe Ghelmez, redactorul-şef al Antenei Satelor, însoţiţi de specialişti din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, au poposit la Cumpăna, o localitate vestită în judeţul Constanţa.

Gazdă le-a fost primarul comunei, doamna Mariana Gâju, care a invitat, la rându-i, primari din tot judeţul. Evident, au participat şi specialişti din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Constanţa, Autorităţii pentru Sănătate Publică, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii etc. Tonul discuţiilor a fost deschis, extrem de precis, atingând absolut toate punctele dureroase pe care, în decursul anului 2008, le-au simţit în egală măsură, şi reprezentanţii autorităţilor locale şi ai instituţiilor de resort. Poate că această formulă originală a fost cel mai important câştig, a fost baza de la care s-a pornit în abordarea discuţiilor.

Tematica dezbaterii

Nu s-au căutat justificări pentru a anula, a ascunde necazurile pe care le întâmpină primarii în rezolvarea problemelor, ci s-au scos în evidenţă punctele slabe ale sistemului. Iată doar câteva dintre subiectele dezbătute pe larg la această întâlnire, unde, se cuvine spus, discuţiile au fost înregistrate şi difuzate în cadrul emisiunilor speciale de la Antena Satelor:

• în ce măsură, autorităţile publice locale se implică în stabilizarea tinerilor în spaţiul rural românesc;
• cum să atragem specialişti valoroşi din rândul tinerilor care să se implice în evoluţia comunelor;
• ce s-a întâmplat, de ce o parte dintre fermieri nu au primit încă subvenţia de la UE pe anul 2007;
• cum reuşim să accesăm fonduri europene, ce este nou, la ce să se aştepte primăriile şi agenţii economici;
• ce se întâmplă cu ajutorul, fondurile de cofinanţare în vederea accesării, implementării unor proiecte;
• de ce nu ajunge sprijinul financiar şi la comunele care nu au posibilitate să se împrumute.

Încurajaţi de tonul sincer, de corectitudinea dialogului, primarii şi reprezentanţii instituţiilor cu rol de îndrumare, dar şi de decizie în demersurile lor, au prelungit discuţiile până ce au fost epuizate toate subiectele. Multe dintre acestea se vor regăsi în paginile revistei noastre. Lumea Satului va continua să organizeze astfel de întâlniri în toată ţara.

Rodica SIMIONESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2009

Vizualizari: 837



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI