Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Aproape totul despre lacurile lumii

O altă forţă a naturii o reprezintă apele. Acestea s-au format ca urmare a diferitelor mişcări de apropiere sau de depărtare ale continentelor. Uneori, lacurile se formează din apa de ploaie în craterele vulcanilor inactivi sau datorită topirii gheţarilor.

În lume există nouă lacuri mari, având dimensiuni cu adevărat impresionante. În categoria celor mai întinse lacuri cu apă dulce se încadrează Lacul Superior din Canada, cu o suprafaţă de 82.400 km². El este de fapt cel mai mare lac cu apă dulce din lume.

Următorul ca dimensiuni este Lacul Victoria, aflat în estul Africii, însumând o suprafaţă totală de 69.500 km². În aceeaşi regiune se află şi Lacul Tanganika, dar dimensiunile sale sunt mai mici. El ocupă o suprafaţă de 32.900 km².

Tot în categoria lacurilor cu apă dulce se încadrează şi lacul Michi­gan, din SUA, cu o suprafaţă de 57.750 km². Cel mai mic ca supra­faţă ocupată este lacul cu apă dulce Baikal. Deşi el se întinde doar pe o suprafaţă de 30.600 km², este cel mai adânc lac cu apă dulce din lume.

Următorul lac cu apă dulce ca dimensiuni este Lacul Great Bear şi se află în Canada. El este al treilea lac ca dimensiuni din America de Nord şi are o suprafaţă de 31,153 km², iar adâncimea maximă este de 446 de metri.

Great Bear face parte din suita celor mai bătrâne lacuri şi se întinde pe o suprafaţă de 32.990 km², fiind al doilea ca adâncime după Baikal.

Mai mare decât acesta este Lacul Huron din Canada, având 59.570 km².
Cea mai întinsă apă sărată este Marea Caspică, 393.900 km ², urmând apoi Marea Aral. Ce-i drept, dimensiunile ei sunt mult mai reduse, având doar o suprafaţă de 40.400 km².

(L.D.)
REVISTA LUMEA SATULUI NR.16, 16-31 AUGUST 2009

Vizualizari: 1782



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI